Başarılı bir girişime sahip olmak için neler yapmak gerekir?
Girişimciliğe adım atan herkesin kendi hikayesi olduğunu hesaba katarsak bu konuda başarıya giden yolun net bir formülünü vermek de mümkün değil. Elbette bazı temel kurallar var ancak başarılı girişimciler bazen 60 maddeye kadar çıkan listeler belirlese de yine de yeterli bulmayabiliyor. Bu konuda bir girişimcinin yapabileceği en mantıklı şey kendine akıllıca gelen, hayat görüşüne uyan maddeleri uygulamaya koymak. Dolayısıyla farklı girişimcilerin hikayelerini, önerilerini okuyarak kendi girişimcilik yollarını seçebilirler.
Aşağıda yer alan maddeler de başarılı bir girişimci olan Sadık Kocabaşa'nın girişimcilere tavsiyelerinden. Studio Offices'un kurucusu olan Sadık Kocabaşa'ya göre girişimciler bu temel maddeleri uygulayarak başarıya ulaşma şanslarını artırabilir;
Herkes girişiminin başarılı olmasını ister ve bunun için çabalar. Ekonomik koşullara, girişimin türüne göre zorluk derecesi değişebilir. Peki neler yapılabilir iş fikrinin başarıya ulaşması için? Bu arada hemen belirtelim, defalarca başarısız olduktan sonra da başarıya ulaşabilirsiniz, ilk seferde vazgeçmek yok!
Network, network network
Çevrenizi genişletin. Bunun gerçekten faydasını göreceksiniz. İletişiminiz iyi olsun, sadece yardım alabileceğiniz değil yardım edebileceğiniz insanlara da odaklanın. E-tohum Cafe etkinlikleri iyi bir başlangıç olacaktır. Benim de orada tanıdığım birçok kişi ile arkadaşlıklarım hala devam eder. Networking kavramını sadece aynı anda onlarca kişi ile tanışmak olarak algılamayın. Tanıştığınız her kişiye değer verin. Arada işiniz düşmese de arayın. Onların işi ile ilgili bir makale okuduğunuzda onlarla paylaşın.
Dinlenin
Birçok girişimci başarıya ulaşmak için sürekli çalışmak gerektiğini düşünür. Doğrudur çok çalışmak gerekir fakat dinlenmek ihmal edilmemelidir. Dinlenmek TV karşısında olmak demek değildir. İnsanın zevk aldığı her farklı şey dinlence olabilir. Spor yaparak da dinlenebilirsiniz. Sevdiğiniz hobinizi yaparak da. Blog yazmaktan zevk alıyorsanız o da dinlenceniz olabilir. Sakin bir zihin daha iyi kararlar verebilmeyi daha yaratıcı çözümler üretebilmeyi sağlar.
Eleştirilerden faydalanın
Bir girişime çeşitli amaçlarla olumsuz eleştiriler yapılabilir; çalışma yüzeysel şekilde incelenip beğenilmediği için, karalamak için veya samimi anlamda yardımcı olmak için… Girişimcinin görevi bu eleştirilerden kendisi için faydalı olanı almaktır. Yeni bir şey denendiği için eleştiriler kaçınılmaz olacaktır kimse yeniliklere kolay kolay adapte olamaz bu nedenle olumsuz yorumları dinlememek de bir seçenektir. Olmaz diyen insanlar olacaktır. Onları zorlayın neden olmaz diye, benim göremediğim neyi görüyorsun diye bilgi almaya çalışın. Sizi tatmin edemezlerse sorun yoktur. Ama gerçekten tutmayacak bir işin peşinden de koşmamak için iyi dinleyin.
Çalışma arkadaşınızla uyumlu olun
Girişiminizi bir ortakla yapıyorsanız uzun ve yorucu çalışmalar yapacağınızı bazen oldukça üzücü anlar yaşayabileceğinizi unutmamalısınız. Bu anlarda gerçekten o ortakla birlikte olmak ister misiniz? Tüm bu anları paylaşabilecek, birlikte çalışması kolay bir iş ortağı seçilmelidir. Bir tartışma yaşarsanız hemen konuyu ertesi güne atın. Sinirliyken gemileri yakmayın, kırıcı olmayın. Ertesi gün hangi konularda haklı olduğunu görmeye çalışın.
Olanakları inceleyin
Girişimcilerin hayatını kolaylaştırmak için birçok olanak var. Bu olanakları daha kolay incelemek için gerçek ve dijital dünyada diye ayırabiliriz. Gerçek dünyada girişimciler için düzenlenen etkinlikler, toplantılar takip edilmelidir. Etkinlikler sundukları imkanların yanı sıra yeni kişilerle tanışmak için de birebirdir.
KOSGEB’in girişimcilere sundukları olanaklar incelenmelidir. Kitle fonlama seçeneği de yine girişimciler için düşünülebilecek seçeneklerdendir. Eğer girişim çok sayıda kişiye ulaşıyorsa Google Adsense gibi maliyeti hafifletici reklam çalışmaları da yapılabilir. Sanal ofis gibi çalışma sistemleri de maliyetinizi düşürür prestijinizi arttırır. Sizin yerinize biri telefonları cevaplar, toplantıda olsanız dahi bir telefon bile kaçırmazsınız.
Girişim, iş hayatı üzerine yazılmış birçok kitap var. Bunların gerçek anlamda iyileri seçilerek okunabilir. Özellikle başarılı iş adamlarının kitapları ilham kaynağı olabilir.
Dijital dünyada da olanaklar oldukça fazla. Özellikle verimlilik için düşünülmüş birçok araç var. Örneğin e-postalarınızı belirli aralıklarla size hatırlatan FollowUpThen gibi uygulamalar dijital bir sekreter işlevi görüyor. Birine bir eposta gönderirken bcc'ye 1week@fut.io yazarsanız size o eposta 1 hafta sonra geri dönüyor. Çok sık kullandığım bu aracı kesinlikle tavsiye ederim. Bunun gibi birçok ücretli ya da ücretsiz araç internette mevcut incelenerek faydalı olanlar kullanılmaya başlanabilir.
Twitter birçok ilham kaynağı olabilecek haberin, makalenin paylaşıldığı bir mecra. Aktif olarak kullanmak zaman zaman yorucu olsa da sadece sektörle ilgili gelişmeleri takip etmek için oldukça iyi bir kaynak. Tabii sosyal medyada var olmak ve iyi bir şekilde kullanmak girişimci için her zaman artıdır bu da unutulmamalıdır.