Başarılarınızı Kutluyor Musunuz?
Girişim dünyasında duygular uç noktalarda yaşanır. İlk satışını yapan ya da ilk yatırımını alan girişimcilerde “Bunu başarabiliriz” duygusu doruk noktasına ulaşır. Diğer taraftan memnun olmayan bir müşteri ya da şirket hakkında negatif bir makale yayınlandığında tüm umutlar tükenmiş gibi hissedilir. Bu durumda “Bunu neden yapıyoruz” ya da “Başarmak mümkün mü” soruları girişimcilerin aklını kurcalar.
Çoğu girişimci gerçekte ne zaman başarılı olduğunun farkına varmaz.
Her şirket bir diğerinden farklıdır ve ölçülmesi gereken metrikler sektörden sektöre, üründen ürüne farklılık gösterir. Bazı girişimler bir dolar daha kar etmek için çalışırken, bazıları büyük yatırımlar almaya, şirketi satmaya ya da bütün hedefleri tutturmaya çalışır. Bu hedeflerin gerçekleştirilme şansı yol boyu değişkenlik gösterir.
Girişimcilerin çoğu ilerlemenin iyi bir şey olduğunun farkındadır. Farkında olmadıkları ise bu ilerlemenin kolayca unutulduğudur.
Yerel bir gazete şirketiniz hakkında bir makale yazabilir, sizinle mülakat yapmak isteyebilir ve şirketinizi görülebilir kılabilir. Böyle bir zamanda heyecan tavan yapar ve kendinizi harika hissedersiniz. Bir şekilde ertesi hafta satışlarınızda azalma görülebilir ve takımınızı daha fazla çalışması için motive etmeye çalışırsınız. Bu arada bir hafta önceki başarınız unutulur gider.
Eğer bir adın geriye gidip gerçekleştirdiğiniz tüm ilerlemeye bakmazsanız, gelecekte neye tutunduğunuzu görmek zorlaşır.
Bir takımı yalnızca bir sonraki adımı göstererek motive edemezsiniz. Onlara şimdiye kadar neleri başardıklarını göstermelisiniz. Takımınız ve siz ancak gerçekleştirdiğiniz ilerlemenin farkında olarak motive olabilirsiniz.
Nasıl?
• Takımınıza haftada bir ya da iki haftada bir ilerlemeyi ve neleri başardığınızı özetleyen kısa bir e-posta gönderin.
• Şirketinizin son başarılarının altını çizin. Bu başarı web sitesinin güncellenmesi de olabilir şirketin bu ay elde ettiği karın 10.000 TL üzerinde olması da...
• Ekibinizdeki kişilere bireysel olarak teşekkür edin. Eğer birisi bu hedefin gerçekleştirilmesi için ekstra çaba sarf ettiyse ona bireysel olarak teşekkür edin. Bireysel çalışmaların fark edildiğini takımınıza gösterin.
• Eğer bir takım aksamalar söz konusuysa onları da listeleyin. Girişimcilik inişleri ve çıkışları ile tanınır. Bir gecikme ya da hata olduğunda takımınızla açıkça konuşun. Bu iletişim, gelecekte daha dikkatli olmalarını sağlayacaktır.
• Bir sonraki adımın ne olduğunu açıklayın. Her başarıda ya da başarısızlıkta bir sonraki adımın ne olacağı konusuna açıklık getirin. Küçük hedefler tamamlandığında ardına daha büyüklerini koyun. Gerçekçi hedefler takımı motive eder, özellikle de şimdiye kadar neleri başardıklarının farkındalarsa...
Kaynak: