Başarı için çelişen kuralları keşfedin
Birçok kişi için kural 5 harften oluşan, başkaldırı ve sınırların verdiği negatif düşünceleri çağrıştıran bir kelime. Bu özellikle doğaları gereği kalıpları kırmaya eğilimli girişimciler için doğru. Çelişiyormuş gibi görünebilir fakat kuralların ve yapıların doğru kullanımı kuralsız bir hayatın size verdiğinden daha özgür bir hayatı size sunabilir.
Bu önermenin tekrar ve tekrar doğrulandığını hayatım boyunca gördüm. Yazarı hatırlamıyorum fakat bir kere şöyle bir cümle okumuştum: “ Sadece yapılar söz konusu olduğunda gerçek yaratıcılık ortaya çıkabilir.” Örneğin, verimli saatlerinizi önceden planlarsanız ve onlara uyarsanız, aslında zihninizi dinlendirecek ve bir sonraki yaratıcı anda kullanılmak üzere birikim yapacaksınız. Hiçbir zaman planlanmış bir tatile çıktığınızda veya haftasonu kendinize uzun bir tatil verdiğinizde suçlu hissetmeyin. Ve suçluluk duygusu olmadan, zihninizde yaratıcılığın gelişebileceği alan olacak.
Kuralların size daha çok özgürlük ve daha kaliteli yaşam sağladığı bir başka çelişen örnek ise her maaş çekinden ayıracağınız paydır. Her bir maaş çekinden ne kadarını kenara koyacağınıza karar verebilir ve bu miktarın ne kadarını kredilere ne kadarını yatırımlara harcayacağınıza karar verebilirsiniz –ardından bütün süreci maaş ödemeniz yapıldıktan sonra hesabınızdan direk ödenecek şekilde otomatikleştirebilirsiniz, buna faturalarınızın düzenli ödemesi de dahildir. Bir kere finansal amaçlarınızı karşılayan bu planı uygulamaya başladığınızda, kalan paranızı dışarı çıkmak, eğlenmek veya hoşunuza giden diğer şeyler için harcamak konusunda oldukça özgür hissedebilirsiniz. Kuracağınız ufak bir yapı size daha çok özgürlük sağlayacaktır.
İlk bakışta, kurallar ve yapıların sizi engellemek için, size nasıl yardım edebileceğini görmek oldukça kolaydır, fakat bu konu daha da derinleşebilir. Uygun kuralların ve yapıların nasıl sonuçlarınızı değiştirebileceğini göstermek amacıyla, benim iş ve hayattaki başarımı oldukça fazla etkileyen birkaç kuralı sizinle paylaşıyorum.
Başarı için benim kişisel kurallarım
Benim kullandığım ilk kural listesi “Bunları yapmayı bırak” şeklinde adlandırılıyor. Bu liste açıkça benim yapmak istemediğim aktiviteleri, projeleri ve davranışları içeriyor –hangi durumda olursam olayım. Bu listeyi hazırlamaya eski işimden edindiğim deneyimlerim ve E-Mail kaynağım ışığında başladım. Eski işimin ilk yıllarında benim ürünüm dışındaki ürünler ve servisler için promosyon E-Mailleri atardım. Fakat, sonunda kendimi verimli olmayan konuşmaların arasında sıkışıp kalmış bir şekilde buldum. İnsanlar benim daha önce hiç kullanmadığım ürünleri, programları daha da kötüsü vizyonuma ve felsefeme karşı olan şeyleri pazarlamamı istediler. Bunu yapmayı reddettim ve Wealth Factory’de bir daha bu şekilde verimsiz konuşmaların içine asla girmedim.
Bir kere ürün promosyonlarını “Bunları yapmayı bırak” listeme koyduktan sonra, hayatım kolaylaştı ve çok daha basit hale geldi. Yaşadığım değerli her deneyimden, bir daha yapmak istemediğim bir hatam veya hayatımda çalışmayan bir şeyi gördükten sonra listeme yeni bir kural ekliyorum.
Oluşturduğum bir başka liste ise açıkça “Önemliler Listesi” olarak adlandırılıyor. Bu listeyi ne kadar seyahat edeceğim, aile kararlarını nasıl aldığımız ve hayatımdaki diğer önemli konuları belirlemek için kullanıyorum. Çünkü öncelikleriniz konusunda açık değilseniz, tutarlı ve yerinde seçimler yapmanız oldukça zor.
Üçüncü listemi ise ilişkiler için kullanıyorum. Beni zaman zaman zora sokabilen insanlara çok güvenme ve kendinden ödün verme huyuna sahibim. Bu nedenle kime güveneceğim ve güvenmeyeceğim, kiminle iş yapacağım, hatta kiminle zaman geçireceğim hakkında bir liste hazırladım. Ayrıca, çevremde ilişkiler hakkında sezgileri kuvvetli birçok kişi var ve onların düşüncelerini, kimi çevreme sokmam gerektiği hakkında turnosol testi olarak kullanıyorum. Birçok kere bu sistem beni gereksiz baş ağrısı ve acıdan kurtarmıştır.
Günün sonunda, her birimiz farklıyız ve yapı olarak nelere ihtiyacımız olduğu değiştir fakat hepimiz hayatımızda kurallara sahip olmaktan faydalanabiliriz. Nerede hata yaptığınız, nerede canınızın yandığı veya geçmişte nerede kendinizi kötü bir yerde bulduğunuzu göz önünde tutarak bir “Yapılmaması Gerekenler” listesi oluşturun. Her bir senaryoya bakın ve sizi ileride aynı hatayı yapmaktan alıkoyacak bir kural belirleyin.
Ayrıca önceliklerinizi yazılı hale getirmeyi ve onları bir “Öncelikliler Listesi” halinde sıralamayı göz önünde bulundurun. Bu listeyi her gün görebileceğiniz bir yere koyun, iş hedefleriniz ve uzun süreli mutluluğunuza paralel olacak şekilde kararlar alırken bu listeyi bir rehber gibi kullanın. Ardından, sizin başarınızı destekleyebilecek başka yapılar olup olmadığını belirleyin ve onları hayata geçirin. Zamanınızı nasıl harcayacağınız, çalışanlarınıza nasıl davranacağınız veya sağlığınız hakkındaki koyabileceğiniz kurallar bile sizin için örnek oluşturabilir. Yapıların sizi destekleyebileceği alanlardan en az bir tanesini seçin ve onu yazılı hale getirin.