Ayakta Kalmanın Yedi Adımı
Necmettin Begiter’le 3ncü çevirisini de gönderdi. Etohum sitesinde girişimcilere faydalı olabilecek yabancı makalelerin Türkçesini yayınlamaya devam ediyoruz.
Makalenin yazarı Martin Zwilling’dir. Startup Professionals, Inc. Genel Müdürü ve Kurucusu; Southwest Software Ventures and Consulting Yönetici Ortağı; RelGuard, Re:Think, CheapLimoRates.com, Adobe Coatings, ezPrintSite, zEthics ve Healthcents Danışma Kurulu Üyesi. Bu metin startupprofessionals.com adresinden yazardan izinli olarak çevrilmiştir. İngilizce Makaleye bu linkten ulaşılabilir.
Çoğu harika girişim hikayesinin arkasında upuzun bir hata listesi vardır! Maalesef, gördüğünüz her başarı hikayesinin arkasında çok sayıda başarısızlık hikayesi vardır, ve bu başarısızlık hikayelerinin her birinin arkasında da haberdar olmadığınız hatalar yatar. Ama ben başarısızlıklara odaklanmaktansa, o başarısızlıklardan ve hatalardan yola çıkarak ayakta kalmanıza yardımcı olacak bir eylem listesi hazırlamaya çalıştım.
Her girişimcilik danışmanının kendi başarısız olmamak için uzak durulacaklar listesi vardır, doğal olarak benim de var. Eğer tecrübelerim tek bir şirket kurucusunun bile stres yaşamasını, zaman ya da para kaybetmesini önleyebilirse ne mutlu bana. Size şu pratik tavsiyeleri sunabilirim:
Fonlama ihtiyaçlarınızı yükseltin. Fon almadan önceki fon ihtiyacınızı %50 ve yatırımcılardan isteyeceğiniz fonu %25 oranında artırmalısınız. Listenizi hazırlarken ne kadar çok şeyi atladığınıza, paranın ne kadar hızlı akıp gittiğine şaşıracaksınız, ve nakit akışında yaşanan ciddi problemler çöküşünüze neden olabilir.
Her ay stratejinizi elden geçirin. İlk belirlediğiniz stratejinin yanlış olduğunu varsayın. Bildiğim çoğu girişimci firma pazara çıkmadan önce hedef pazar kitlesini birkaç kez yeniden tanımlamıştır. Uyanık ve esnek olun. Ekonomik kriz ve cepleri dolu rakipler gibi beklenmedik şeylere hazırlıklı olun.
Teoriyi gerçeklerle harmanlayın. Hiçbirşey tecrübenin yerini tutamaz. Ne kadar iyi eğitimli olursanız olun, ilgili sektörü ne kadar iyi tanıdığınızı düşünürseniz düşünün, benzeri bir işte birkaç ay çalışıp pazara ısınmak ve harekete geçmeden önce yazılı olmayan kuralları öğrenmek iyidir. İlk girişimde bu daha da önemlidir.
Fikri mülkiyet oluşturun. Şirketinizi erkenden kurun, fikrinize verdiğiniz ismi gecikmeden alın. Aynı isimleri popüler sosyal ağlarda ve bloglarda da alın. Patent süreci mükemmelin çok ötesindedir, ama sahipsiz içerikten de çok daha iyidir. Ticari markalar ve telif hakları gibi konuları da atlamayın.
Pazarlama en büyük önceliktir. Her yeni girişim önce ürünü hazırlayıp sonra pazarlamaya başlamak ister, ama aslında yapması gereken tam tersidir. Günümüzde viral pazarlama bir yana ağızdan ağızdan pazarlamanın bile büyük maliyetleri olduğu düşünülürse, bütçeyi ona göre hazırlamak gerekir. Dışarıda görünür olmak ve orada kalmak çaba, para ve dengeleme ister.
Zamanı yönetin. İlk olarak en önemli şeylere odaklanmak biraz alıştıma biraz da çaba gerektirir. İş dünyasında “en önemli” demek pazarlama zamanı, müşteri hizmetleri, düşük maliyetler ve rakiplerinizi yenmek demektir. Hangi yetkinizi ne zaman kime devredeceğinizi, ne zaman dinleneceğinizi ve ekip üyeleriyle etkin iletişime zaman ayırmayı bilmek anlamlarına da gelir.
Maliyetleri siz yönetin. Bir girişimin genel müdürünün en önemli görevi her masrafı daha para şirketten çıkmadan cimrice gözden geçirmektir. Bu görevi sakın kimseye devretmeyin! Masrafları yönetemezseniz çok ciddi nakit akışı problemleri yaşarsınız. Dış kaynak kullanımına, muhasebecilere, hukuk firmalarına ve hizmet alımlarına güvenmeyin, mümkün olduğunca herşeyi “içeride” halletmek için elinizden geleni yapın.
Son bir tavsiye, ki bu aslında en önemlisi, aşırı bir arzu, güven ve adanmışlık olmadan şirket açmayı düşünmeyin bile. Bu üçü başarınızı tanımlamada en büyük rolü oynayacak şeylerdir. Verdiğim tavsiyelere uyun, kendi kural ve hedeflerinizi belirleyin, başarılı ve kârlı bir şirkete ilk adımınızı atmış olursunuz