Apple'ın FBI karşısındaki direnişi teknoloji devlerinden destek buldu
Kullanıcı bilgilerinin gizliliği günümüzde en sıcak konulardan biri. Gerek internet ortamındaki, gerekse cihazlardaki bilgilerin güvenliği, bu bilgilerin kime ait olduğu, kimin erişim için imtiyazlara sahip olacağı, terör gibi durumlarda nasıl davranılacağı sürekli tartışılıyor. Hükümetler ve istihbarat kurumları gerektiğinde bilgiyi kontrolü altına almak isterken, teknoloji şirketleri 'veri kullanıcınındır' diyerek yardım etmekten kaçınıyor. Bunun son ve belki de en çok fırtına kopartan örneği de San Bernardino katliamı davasında FBI'ın Apple'dan istedikleri ve Apple'ın red cevabıyla yaşandı. Apple'ın açık mektubu, sektörde bir hareket yaratmışa benziyor. Devlet kurumları operatörlerden ya da cihaz üreticilerinden çeşitli iletişim bilgilerini alabiliyor. Ayrıca sosyal medya kanallarından çeşitli bilgilerin kaldırılmasını da isteyebiliyor. Ancak söz konusu direkt kişisel bilgiler olduğunda bu hassas bir konu. Son olayda FBI, kullanıcı şifresiyle kilitlenmiş bir iPhone 5C'nin kilidinin kırılması için Apple'dan yardım istedi. Bilgiler cihazda depolandığı için Apple, şifreyle ilgili direkt bir bilgiye sahip değil. Ancak FBI, şirketin özel bir iOS versiyonu hazırlayarak en azından şifreyi sınırsız deneme hakkına sahip olmak istiyor. Apple ise kullanıcılara vadettiği kişisel güvenliğin korunması garantisi sebebiyle böyle bir şey yapamayacağını dile getiriyor. Üstelik bu kez konu sadece FBI ve Apple arasında da kalmadı. Apple, mahkemeden gelen baskılar üzerine bu konudaki tavrını halka açık bir şekilde dile getirdi ve konunun şirketler ve yasal merciler arasında tartışılmasını istedi. Apple'ın çıkışı üzerine birçok sivil toplum kuruluşundan destek geldi. Öncelikle The American Civil Liberties Union, Electronic Frontier Foundation ve Amnesty International gibi örgütler Apple'ın bu talebi geri çevirme hakkı olduğuna dair bildiriler yayınladı.
1/5 Important post by @tim_cook. Forcing companies to enable hacking could compromise users’ privacy
— sundarpichai (@sundarpichai) 17 Şubat 2016
Ardından da teknoloji devlerinden destek geldi. Google CEO'su Sundar Pichai ve WhatsApp CEO'su Jan Koum, Apple'a attıkları tweetlerle destek verirken Microsoft da şirket adına bir destek açıklaması yaptı.
http://www.apple.com/customer-letter/ - I have always admired Tim Cook for his stance on privacy and Apple's efforts to... Posted by Jan Koum on 17 Şubat 2016 Çarşamba
Hiç şüphesiz, bu büyük şirketlerin etkisi ve lobi gücüyle birlikte konu farklı bir aşamaya geçmiş oluyor. Elbette bu kolay kolay sonuca bağlanabilecek bir tartışma değil fakat en azından firmalar arasında kağıda dökülmemiş bir birlik oluşturabilir. Öte yandan Apple'ın yaklaşımına tepki gösterenler de var. Olayın bir terör olayı olması sebebiyle Apple'ın bir kereye mahsus yardım etmesi gerektiğini düşünenler var. Ancak bu durum kendi kurallarınca terör ya da suçla mücadele etme bahanesiyle baskıcı hükümetlerin sansür ve cezalandırma taleplerine de emsal yaratabilir. Dolayısıyla Apple'ın işi hiç de kolay değil. Son olarak bir başka tepkiden daha bahsetmiş olalım: ABD'de başkanlık yarışında bulunan Donald Trump da yine tartışmalı bir çıkış yapmış ve 'Apple, terörle mücadelemize destek vermeyecek mi? Kendilerini ne zannediyorlar' demiş.