Amerika'da ''Stajyer Liseli'' Trendi
Bu yazıda amacımız bu soruya cevap vermek değil. Zira bu sorunun cevabını bulmak pek kolay değil. Üstelik ülkemizdeki alışkanlıklar, kültürel yapı ve askerlik gibi durumlar bu sorunun yanıtının değişmesine sebep olabilir. Ancak Amerika'da Silikon Vadisi şirketleri artık genç yetenekleri işe almak için üniversite çağlarını beklemiyor. Bu yazıda amacımız bu konudaki yaklaşımı sizlere aktarmak.
Günümüzde 18 yaşından küçük olmak birçok kısıtlamayı beraberinde getiriyor. 18 yaşından önce kişi reşit, kendi kararlarını verebilecek sevyede görülmüyor. Aslına bakarsanız ülkemizde 18 yaş sınırını aşmak da pek bir değişiklik yaratmıyor. Birçok kişi 25 yaşına kadar ailesiyle yaşıyor, öğrenim hayatı dışında çıkmıyor.
Amerika ve Avrupa'da bu yaş sınırı biraz daha aşağıda. Aileler, çocuklarından hayata daha erken atılmalarını ve kendi başlarının çaresini bakmalarını bekliyor.
Geçmiş yıllarda üniversiteye geçiş genellikle özgürlük döneminin başlangıcı olur ve gençlerin olgunlaşmasını sağlardı. Bu sebeple girişimciler genellikle üniversite yıllarında girişimcilik fikirlerini hayata geçirmek konusunda istekli olmaya başlıyor. Facebook, Apple gibi şirketlerin de üniversiteyi terk eden öğrenciler tarafından kurulduğunu biliyoruz.
Fakat internet projeleri, yazılım yeteneğinin ön plana çıkması artık girişimcilik yaşını daha da alt yaşlara indiriyor. Summly'nin 17 yaşında zengin olan geliştiricisi Nick D'Aloisio bu konuda en bilinen örnek.
Silikon Vadisi şirketlerindeki son trendlere baktığımızda da yetenekli gençlerin artık çok daha erken yaşlarda bu şirketlerin radarına girdiğini görüyoruz. Birçok şirket 15 yaşında gençleri yaz döneminde stajyer olarak işe alıyor. 16- 17 yaşlarında Facebook, LinkedIn gibi şirketlerde çalışan lise öğrencilerine de rastlamak mümkün.
Bunlardan biri de Michael Sayman. Sayman, Facebook'un geliştirici araçlarını kullanarak bir oyun geliştirmiş. Bu oyun, kişiye 4 fotoğraf çekme hakkı sunuyor. Amaç, çekilen bu 4 fotoğraf ile karşı tarafa bir kelimeyi anlatmak. 4Snaps isimli oyun, 500 bin kullanıcıya ulaşınca Facebook'un dikkatini çekmiş. Facebook da Sayman'ı geçtiğimiz yıl yaz stajını yapmak üzere merkezine davet etmiş.
Bazıları gençlerin bu denli erken harekete geçmesinden oldukça memnun. Ancak bazı aileler ise çocuklara ödenen yüksek maaşlardan şikayetçi. Birçok şirketin yaz dönemi için çocuklara ödedekleri ücretler 5 bin doların üzerinde. Bu da ailelerin çocuklarını kontrol etmesini zorlaştırıyor.
Ne dersiniz? Türkiye'de lise döneminde gençler hayata yeterince hazır oluyolar mı?
Kaynak: Bloomberg