Acemi girişimcileri yolun başında bekleyen tuzaklar
Girişimcilik tamamen başarı üzerine kurulu olsa da, girişimci aynı zamanda başarısızlıktan korkmamalı. Her ne kadar kulağa çılgınca gelse de, başarısızlığı güler yüzle kabullenmeli. Neden mi? Çünkü her başarılı girişimci, en değerli tecrübelerini geçmiş başarısızlıklarından edinir.
Hatalar girişiminize ve bir girişimci olarak bizzat size pozitif yararlar sağlasa da, bazı hatalardan sürekli olarak kaçınmalısınız. Çünkü bunların pozitif geri dönüşleri, verdikleri zararlara kıyasla devede kulak kalıyor. Daha da önemlisi, bu zararlardan bazıları geri döndürülemez olabilir. Özellikle acemi girişimcilerin düştüğü bu tuzaklar onların şevkini kırabiliyor ve girişimcilik kariyerlerine daha yolun başında son vermelerine sebep olabiliyor. Siz siz olun, var gücünüzde bunlardan kaçınmaya bakın.
Her şeyi bildiğinizi sanmak
Özgüven ile kibir arasındaki çizgi gerçekten çok ince ve acemi girişimciler sık sık istemsiz olarak bu çizgiyi geçiyor. Kendinize güvenmek girişimcilik kariyeriniz için olmazsa olmaz fakat kibirin tek getirisi girişiminizi batırmak olacaktır. Yanlışlarınızı kabul edin ve her şeyi bildiğinizi düşünmeyin; çünkü bilmiyorsunuz.
Yalnızca paraya odaklanmak
Sizin için girişimcilik sürekli yukarıya bakan oklar ve dolan kasalar anlamına geliyorsa size kötü bir haberimiz var: Başarısız olacaksınız. Evet, her ticaretin amacı kâr etmektir fakat girişimcilikte ana odağınız para olmamalı. Ortaya koyduğunuz ürün veya servise odaklanın, harika bir ekip ve iş planı oluşturmak için çaba harcayın, pazarlama stratejiniz için sabahlayın; işte para bu kombinasyonun sonucu gelir.
Bize inanmıyor musunuz? O zaman Steve Jobs'ın doğruluğunu kanıtladığı şu cümlesini hatırlamanızda fayda var:
"İnovasyonun AR-GE için ne kadar bütçe ayırdığınız ile hiçbir alakası yok. Apple Mac'i çıkardığında, IBM bizden en az 100 kat daha fazla AR-GE harcaması yapıyordu. Bunun parayla alakası yok. Yanınızdaki insanlarla, nasıl yönetildiğinizle ve yaptığınızı ne kadar anladığınızla alakası var.''
Yanlış akıl hocalarına güvenmek
Girişimcilerin, özellikle de tecrübesiz olanların tavsiyelere, mentorluğa ve cesarete ihtiyacı vardır ve bunun hiçbir kötü yanı yok. Fakat bunları yanlış insandan beklemek ve daha da kötüsü almak, acemi bir girişimcinin yapabileceği en büyük hatalardandır. Çünkü yanlış akıl hocaları, kendi çıkarlarını sizin işinizin önüne koyar, hatta kimi senaryolarda size verdiği tavsiyeler girişiminizi uçuruma sürükler. Tavsiyeleri kabul etmeden önce, gerçekten güvenebileceğiniz bir akıl hocası bulduğunuza emin olun.