86 milyon dolarlık sıra dışı strateji
Dahiyane fikirler çoğu zaman apaçık ortadadır ve kararlı girişimcilerin onları hayata geçirmesini bekler. Fakat iyi bir fikre sahip olmak, girişimin başarılı olacağını garantilemez. Hatta, bu şekilde yola çıkan girişimlerin çok büyük bir bölümü ne yazık ki başarısızlığa uğruyor.
Başarısızlığın birçok sebebi var; bunu girişimcilik ekosistemindeki herkes az çok biliyor. Fakat bu sebeplerden birisi diğerlerinden daha sık göz ardı ediliyor: Çok hızlı büyümek. Aynı anda çok fazla şey yapmak, herkesin her şeyi olmaya çalışmak girişimi gladyatör arenasına sokmaya benziyor. Oysa başarıya giden yolu bu kadar engebeli hale getirmemek girişimcilerin elinde.
Başarılı girişimlerden öğrenilecek çok şey var. Peki yalnızca sizinle aynı sektörde veya pazarda olan girişimlerden mi dersler çıkarabilirsiniz? Kesinlikle hayır. Bugün ele alacağımız Stance isimli girişim, eminiz sizinle aynı sektörde değil ve büyük bir ihtimalle daha önce adını bile duymadınız. Fakat tüm girişimlerin bu sıra dışı firmadan öğreneceği bir ders var.
Stance altı yıldır faaliyet gösteren bir şirket ve sıra dışı stratejisiyle 86 milyon dolar yatırım almayı başardı.
Stance bir çorap girişimi. Her başarılı girişim devrimsel bir fikir ile ortaya çıkar (!) derler ya, Stance’in devrimsel fikri, dünyadaki en sıkıcı ürünü satmaktı: Çorap. Girişimler teknolojik gelişmelerle birbirlerini köşeye sıkıştırıp, büyük firmalara kafa tutarken, Stance’in kurucularının aklında başka bir şey vardı. Bu sıkıcı fakat pratik şeyi alıp, muhteşem hale getirmek.
Bunu başardılar.
Stance nisan ayında NBA’in lisanslı özel tasarım çoraplarını üretmeye başladı. Harley Davidson serisi de görmeye değer. Fakat aralarından en heyecan verici olanı şüphesiz Rihanna özel serisi. Rihanna hayranı olmayanlar için de diğer sanatçıların serileri hazır bekliyor. Stance’i farklı kılan gerçekten çorap üzerine düşünmeleri. Buna tekerleği yeniden icat etmek demek istiyorsanız çekinmeyin. Girişimin sitesine girdiğinizde, her renk, boy, desen, materyal ve çok farklı tasarımdan çorapları gördüğünüzde ister istemez şaşırıyorsunuz.
Stance bir tekstil devine dönüşme niyetinde değil. Tek yaptıkları, muhteşem çoraplardan milyonlarca satmak. Ülkemizde Dimes’in Stance’inkine çok benzer bir strateji izlediğini görmek mümkün. Öte yandan Torku, bunun tam tersini yaparak, süpermarketteki tüm bölümlerde farklı ürünleriyle karşımıza çıkmaya başladı.
Çorabı yeniden tanımlayan Stance’in kurucularından Jeff Kearl, verdiği bir röportajda fikrin nereden çıktığını anlatıyor. Target isimli dev markette dolaşırken, güneş kremi, okul ekipmanları, takı gibi ürün gruplarını inceleyen Kearl, bunların çok çeşitli olarak insanlara sunulduğunu fark etmiş. Çorap bölümüne geldiğinde ise tüm ürünlerin çok basit, kahverengi, siyah, beyaz ve gri renklerde olduğunu ve gerçekten çirkin bir şekilde paketlendiklerini görmesiyle, değeri yüzlerce milyon dolara ulaşan girişimi kurmaya karar vermiş.
Kearl 2009 yılında yakın arkadaşı John Wilson’a fikrini anlattığında, Wilson onun şaka yaptığını düşündüğünü söylüyor. Fakat bunun gerçek ve denemeye değer bir fikir olduğuna ikna olması çok sürmemiş.
Stance bugüne kadar 15 milyonu aşkın çorap sattı. Şimdi de iç çamaşırını yeniden tanımlamak için yatırım turuna çıktılar. Girişim önümüzdeki yıla kadar, yalnızca çorap ve iç çamaşarı satacağı altı mağaza açmayı planlıyor.
Bazen sıra dışı bir şey yapmak, daha önce hiç denenmemiş yenilikçi bir şey ortaya çıkarmak anlamına gelmiyor. Stance, odağını bilmenin ve gelişim potansiyeli olan bir ürünü yeniden tanımlamanın işe yarayan bir iş modeli olduğunu gözler önüne seriyor.