8 Saat Uykuya Kimin İhtiyacı Var?
Zamanımızın ne kadarını uykuda geçirdiğimizi biliyor musunuz? Çoğu insan ömrünün 26 yılının uykuda geçtiğini duyunca şok olmaktadır. Yanlış duymadınız, ortalama bir insan ömrünün üçte birini uyuyarak geçirmektedir.
Günümüz dünyasında hemen hepimiz zamanla yarışmaktayız. Hızlı akan dünyada kim daha fazla zamanı olsun istemez ki? Eğer ki Fortune 500 şirketlerinin CEO’larından biriyseniz ya da bilimin önüne geçmek için çalışıyorsanız yemek yemek için bile vakit bulamıyorsunuz demektir. Bu yüzden uykuda geçirilen zamanın bir kısmını geri kazanmak ve zamanı verimli kullanmak için birçok yaratıcı teknik geliştirilmiştir. Eğer siz de daha fazla zamanınız olsun istiyorsanız bu tekniklerden yararlanabilirsiniz.
İki Fazlı Uyku
Bu uyku metodu sıradan uyuma yönteminden çok da farklı değildir. Dünyanın birçok bölgesinde üniversite öğrencileri farkında olmadan bu uyuma düzenini kullanmaktadır. İki fazlı uyku metodu gece 4.5 saatlik kesintisiz bir uyku ardından gün içerisinde 90 dakikalık ikinci bir kısa uykudan oluşmaktadır. Winston Churchill de savaş döneminde bu uyku düzenini benimsemiştir.
Everyman Döngüsü
Şimdiye kadar uyku ve uyku ihtiyacı konusunda sayısız çalışma yapılmıştır. Bu çalışmalardan elde edilen en önemli bulgu 20 dakikalık kestirmenin 90 dakikalık derin uykuya geçiş (REM) kadar etkili olduğudur. Birçok kez 20 dakikalık kısa uyku egzersizi yaparak vücudunuzun hemen derin uykuya geçmesini sağlamanız mümkündür. Böylece 20 dakikalık kısa bir süre sonrasında sanki çok uzun bir uyku çekmiş gibi vücudunuzun yenilenmesini sağlayabilirsiniz. Everyman döngüsünde gece 3 saatlik bir kesintisiz uykunun gün içerisinde 3-4 tane 20 dakikalık kestirmeler ile desteklenmesi önerilmektedir.
Uberman Döngüsü
Uberman döngüsü çok fazlı uyku düzeninin zirve noktasıdır. Bu uyku rutini düşünüldüğünden çok daha yaygın olarak kullanılmakla beraber uygulamada ilk 2 hafta oldukça zorlu geçmektedir. Bazı insanlar gerçekten uyuyamayacak kadar çok meşguldür. Bu yüzden bu kişiler uzun bir uyku rutini olmaksızın her 4 saatte bir 20 dakika kestirmektedir. Bu yöntemle günde 2 saat uyuyarak bir daha hiç zaman problemi yaşamayabilirsiniz. Blog yazarı Steve Pavlina gibi birçok insan bu yöntemi kullanarak hayatını sürdürmektedir. Yazar, çok fazlı uyku düzenine geçiş hakkındaki deneyimlerini okurları ile belirli aralıklarla paylaşmıştır. Steve Pavlina’nın uyku düzenini nasıl değiştirdiği ile ilgili deneyimlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Dymaxion Döngüsü
Bu uyku rutini Uberman döngüsünün bir adım öteye taşınmış halidir. Uberman döngüsünün 4 saatte bir tekrar etmesi çalışma saatleri içerisinde uygularken kişiye zorluk yaşatabilir. Bilim adamı Buckminster Fullerene 6 saatte bir 30 dakika kestirerek karbonla ilgili inanılmaz çalışmalar başarmıştır. Pek çok blog yazarı bu uyku düzenine geçerek deneyimlerini okurları ile paylaşmıştır. En şaşırtıcı olanı ise bu kişilerin deneyimlerinde herhangi bir enerji, konsantrasyon ya da sağlık problemi yaşamamış olmasıdır.
Kaynaklar: