8 Mayıs Kafe Toplantısında Neler Konuşuldu – Internet Of Things
8 Mayıs 2014 tarihinde düzenlenen Internet of Things ve Mobility konulu Etohum Kafe Toplantısında TMOB’un CEO’su Rudi Dökmecioğlu bizimle birlikteydi. Toplantıda 1990lardan günümüze olan teknoloji değişimleri konuşuldu ve son zamanlarda hayatımıza giren ve geleceğin teknolojisi olarak görülen Nesnelerin İnterneti üzerinde duruldu.
Geçmişten Geleceğe Mobil Evrimi:
Rudi Dökmecioğlu, enterasan bir dönemde olduğumuzu ve müthiş hızlı bir değişimin var olduğunu söyledi ve kendi şirketiyle ilgili şu bilgiyi paylaşarak bu değişimin hızını somutlaştırdı: TMOB’un her 18 ayda bir iş yapış şekli %100 değişime uğruyor. Günümüzde herkesin connected user (connected user devamlı internete bağlanabilen kullanıcı) olması bu değişimi hızlandırıyor. 2000li yılların ortasında akıllı telefonlar kullanıcı dostu hale geldi ve bugün ise giyilebilir teknolojilerden söz ediliyor ve şirketler bunlara ağırlık veriyor. Rudi Bey, TMOB şirketinin geleceğini de Nesnenin İnterneti’nde gördüklerini söyledi. Amerika’da bir hastahanede ameliyat sırasında doktorlar Google Glass kullanarak bilgiye anında ve kolayca ulaşabiliyorlar. Bu ürünün kullanımının günlük hayatta yaygınlaşmasının üründeki ısınma, batarya dayanma süresinin az olması gibi problemlerin giderildikten ve özelliklerinin gelişmesinden sonra olabileceğini söyleyen Rudi Bey toplantıda ürünü bizlere gösterdi ve ürünü kullanarak salonun bir fotoğrafını çekti. J Konuşmacımız bu ürün hakkındaki gelecek tahmini ise şu şekilde; kullanımının günlük hayata inmeyerek profesyonel alanlarla sınırlı kalacağı. Google Glass başka bir ürüne ihtiyaç duymuyor kendisi wifi’ya bağlanabiliyor.
Geleceğin teknolojilerinden birinin de Drone’lar olacağını söyleyen konuşmacımız kendisi de bu ürünü test etmiş ve sahilde koşarken tepeden takip edebildiğini söylüyor. Bu ürünün pazarının çok büyük olacağı ve takip edilmesi gerektiği konuşmacımız tarafından vurgulandı. Uygulama yazmanın öneminin nesne geliştirmeyle birleşeceğini söyleyen Rudi Dökmecioğlu Ar-Ge çalışmaları yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Mobilin evrimini yandaki görsel ile özetleyen konuşmacımız geleceğin teknoloji konularının Internet of Things ve Mobility olacağını bir kez daha vurguladı. Mobility Services’in kapsamı mobilden çok daha büyük; nesnenin internetinden uygulamalara, drone teknolojisine kadar birçok konuyu kapsıyor.
Mobili Şekillendiren Trendler:
Connected Customer: Pazarlama dünyasının hayallerini gerçekleştiren Beacon Teknolojisi bunun en güzel uygulama alanlarından biri. Mağazadaki tüm alanı tarayıp müşterilere gerçek zamanlı indirim kuponları gönderebiliyor. Konuşmacımız beaconların 2-3 yıllık geleceğini şu şekilde tanımlıyor: Baz istasyonu şeklinde bir network oluşacak ve bu networkün yönetimi önemli hale gelecek. Apple’ın yaptığı beacon ürününde gönderilebilecek mesaj sayısı sınırlandırılmış durumda.
External Mind: Fiziksel durum, lokasyon, hava durumu gibi verilerin hepsini analiz ederek kişiye komut veren uygulamalardır. Kullanıcıyı düşündürmeden, farklı faktörleri göz önüne alarak kullanıcı yerine düşünüyorlar. Amazon bunu çok iyi kullanıyor; daha önce yapılan aramalar veya alınanlara göre kişiye özel ürün gösterimi ve daha üst bir uygulama olarak; bir bölgedeki işlemleri tahmin ederek alınabilecek ürünleri o bölgede bir tır içinde dolaştırıyor ve siparişten 3-4 saat sonra teslim gerçekleştirebiliyor.
Living Services: Whatsapp, Yemeksepeti, Bitaksi vb. uygulamaların hepsi yaşayan hizmetler grubuna birer örnek.
Mobility Services: Sahibinin alışkanlıklarını öğrenebilen ve kullanıcının ayarlamasına gerek kalmadan kendini otomatik olarak duruma göre ayarlayabilen cihazlar, nesnenin internetini kontrol eden mobil uygulamalar bu grubun başlıcak örneklerinden ve geleceğin teknolojisinin temelini oluşturuyor.
Internet of Things is everywhere!
Rudi Bey, Nesnenin İnterneti’ne örnek cihazları toplantıya getirmişti. Bunlardan ilki bluetooth ile telefona bağlanan bir çataldı; bu çatal yenen yemekleri algılayarak kalorilerini telefona gönderiyor, ayrıca hızlı yemek yiyorsun daha yavaş ol, daha fazla çiğne gibi uyarılarda bulunabiliyor. Bir diğer ürün olan iHealth hastanın parmağına takılarak her türlü tıbbi veriyi kablo olmadan direkt doktora ulaştırıyor. Multipurpose sensor telefona bağlanıyor ve evdeki ışık, duman, hareket gibi değişimleri algılayarak kullanıcıya iletiyor.
Vodafone FindXone Project
Vodafone-TMOB ortak projesi olan Vodafone FindXone Project, bir tracking cihazı projesi. Bu ürünün çalışma mantığı şu şekilde: Örneğin, kullanıcı çocuğun çantasına bu ürünü koyuyor ve telefonundaki haritadan okulun çevresindeki bir bölgeyi işaretliyor. Eğer çocuk bu bölgenin dışına çıkarsa ürün telefona uyarı gönderiyor. Evcil hayvanın tasmasına takılarak hayvanın kaybolması engellenebiliyor. Ürün GPS verisini kullanıyor, pil ömrü 2 hafta ve 2 haftada bir şarj edilmesi gerekiyor. Bu ürün İtalya ve Almanya’da şu an satılıyor. Ayrıca birden fazla cihaz tek bir uygulamada kontrol edilebiliyor.
Konuşmacımız Rudi Dökmecioğlu gelecekteki her şeyin internete bağlı olacağı düşüncesiyle Ar-Ge çalışmaları yapılması gerektiğini vurgulayarak sözlerini noktaladı.
Son bir not olarak konuşmacımızın CEO’su olduğu TMOB şirketinin ne olduğundan, neler yaptığından kısaca bahsedelim. TMOB, B2B çalışan %100 Türk sermayesine sahip en büyük Türk teknoloji şirketidir. Akıllı cihazlar için uygulama yazmayla işe başlayan şirket işini altyapı sağlama, bu altyapının güvenliğini sağlamaya genişletmiştir ve test sürecine yatırım yapmıştır. İlk zamanlarında müşterinin ihtiyacını karşılamaya odaklanan şirket, daha sonraları müşterinin ihtiyacı olduğunun farkında olmadığı fakat onlara kolaylık sağlayabileceği uygulamalara da odaklanmıştır. Internet of Things üzerine Ar-Ge çalışmaları da yürüten şirketin Amerika’daki Silikon Vadisi’nde de ofisi bulunmakta ve teknolojinin merkezindeki gelişmeleri yakından takip etmektedir. Ayrıca Orta Doğu pazarına da açılan şirketin Dubai’de de çalışanları bulunmaktadır. İlk birkaç yıl agresif büyüme yakalayan şirket daha sonraları şirket bünyesine profesyonelleri dahil etmiştir. Şirketin CEO’su Rudi Bey büyümede ve yurt dışında projeler yapmada en büyük etkenin şirketin bünyesine dahil olan profesyonellerin varlığı olduğunu düşünmekte.