500 Startups'a nasıl seçilirsiniz? Başarmış girişimciden 3 öneri
Elbette girişimcilikte başarıya ulaşmanın tek bir formülü, gidilmesi gereken ter bir yönü yok. Ancak 500 Startups gibi dünyanın önemli hızlandırıcılarından birine katılırsanız, başarıya ulaşma konusunda önemli bir adım atmışsınız demektir. 500 Startups Türkiye ve bölge ülkelerdeki girişimciler için 15 milyon dolarlık bir yatırım fonu duyurmuşken, biz de bir seçilme hikayesine göz atalım dedik.
Aslında 500 Startups'a seçilen bir Etohum girişimi de var: Connected2Me. Ancak Connected2Me, Startups Istanbul 2014'ü kazanırken yaptığı sunum sonrası bizzat Dave McClure'dan davet aldığı için pek normal bir örnek sayılmayabilir :)
Silikon Vadisi'nde faaliyet gösteren Sqoop, habercileri herhangi bir yerde bir haberi gerçekleşirken yakalamayı vadeden bir tür ağ. Şimdilerde 500 Startups'tan yatırım alan ve büyüme hedeflerine doğru hızla ilerleyen ekip, geçmişte zorlu yollardan geçmiş. Bu noktaya gelene kadar yaklaşık 2 yıl çalışan, birkaç kez yeniden yapılanan, pazar-ürün uyumunu bulmak için aylar harcayan Sqoop ekibi, 500 Startups'a katılma sürecine Galvanize'a anlatmış. Onlara göre 3 kritik madde var;
1- Partiye geç katılmak, fazla erken katılmaktan daha iyidir
Sqoop aslında 1 yıllık bir girişimken bir yatırım almayı başarmış. Ancak yatırımın ardından hızlıca büyüme yakalamak isterlerken doğru yolda olmadıklarını farketmişler. Bu noktada karar değiştirip tekrar bir yapılanma sürecine giren ekip 6 ay kadar uğraşmak zorunda kalmış. Elbette yatırımcılara verilmesi gereken hesaplar pek de kolay olmasa gerek.
Bu sebeple Sqoop'un kurucularından Bill Hankes, bir girişimin yatırım almadan ya da büyük bir hızlandırıcıya katılmadan önce kendini mümkün olduğunca geliştirmesi gerektiğini düşünüyor. Erken seçilip hayal kırıklığı yaşamaktansa kendi başınıza birkaç adım atmak, pazardan geri dönüşler almak ve daha sonra arayışlara girmek en iyi yol.
2- Yara bandı olmayın, travma ameliyatı olun!
Hankes, bir süre sonra girişiminin sunduğu çözümün kullanıcılarda ''belli belirsiz bir ağrı'' gibi olduğunu farketmiş. Yani insanlar bu ağrıyı farketmiyor ya da onunla yaşamaktan çok da rahatsız olmuyorlar. Dolayısıyla girişim de bir yere gidemiyor. İşte yeniden yapılanma da bu noktada başlamış.
Şimdi geldikleri nokta ise bir 'acil durum ameliyat' gibi. İnsanlar için gerçek bir ihtiyaç ve bunun için para ödemeyi kabul ediyorlar. Yani asıl mesele, esas ''ağrıyı'' bulabilmekte.
3- Her fırsatta projenizi anlatın
Sqoop, Galvanize'da bir pitching etkinliğine katıldıklarına onlara başka bir etkinlikte 500 Startups'ın karşısına çıkabilecekleri söylenmiş. Onlar da ''denemekten zarar gelmez'' diye düşünmüş ve kendilerini birden 500 Startups'ta bulmuş.
Elbette amaç her zaman bir yerlere seçilmek, yatırım almak olmamalı. Ancak pitching etkinlikleri hem size daha geniş bir network kazandırır, hem de iletişimizi, projenizi anlatma konusunda kendinizi geliştirmenizi sağlar. Bazı sunumlar berbat geçebilir ve belki de 100 kez sunumunuzu elden geçirmeniz gerekebilir. Unutmayın, her seferinde daha da iyi olacaksınız.