35 milyon dolar yatırım alan Secret kapanıyor
Anonim paylaşım uygulaması Secret, hızlı ve gürültülü yükselişinin ardından kapanma kararı aldı. 2014 yılında indirilmeye sunulan uygulama, kısa sürede 10 milyon indirilme sayısına ulaşarak dikkat çekmişti.
2014 şubatında kurulan ve mart ayında Google Ventures ile Kleiner Perkins'den 8,6 milyon dolar yatırım alan Secret, faaliyet gösterdiği bir yıl içerisinde toplam 35 milyon dolar yatırım almayı başardı.
Aldığı bol sıfırlı yatırımlar, Secret'ın maddi sorunlar yaşamamasını sağlasa da, daha büyük ve aşılması güç problemlerle karşılaştılar. CEO David Byttow, anonim paylaşım ağını kapatma kararının arkasındaki sebepleri şu şekilde açıkladı: ''Epeyce düşündükten ve yönetim kurulumuza danıştıktan sonra, Secret'ı kapatmaya karar verdim. Secret ne yazık ki artık benim bu şirketi kurarken hayal ettiğim vizyonu ortaya koymuyor. Bu yüzden bu kararın hem benim hem yatırımcılarımız hem de ekibimiz için doğru olduğuna inanıyorum.''
Secret'ın kullanım oranı geçtiğimiz aylarda sert bir düşüşe geçti ve iTunes'un 1500 listesinden düştü. 2014 yılının aralık ayında Secret metin tabanlı sohbet platformu olarak yeniden başlatıldı fakat umdukları gibi kullanıcı kazanamadılar. TechCrunch, Secret'ın şu an 10 kişilik bir ekibe kadar küçüldüğünü ve kalan çalışanlar da yolların tazminat ile ayrılacağını belirtiyor.
Secret, yatırımlardan gelen ve harcanamayan bütçesini yatırımcılarına iade edecek.
Kullanıcılarından yatırımcılarına kadar herkesin bir dönem çok umutlu olduğu bir yıldız nasıl oldu da bu denli sert bir düşüş yaşadı? İşte bu soruda hem yatırımcılar hem de girişimciler için birçok ders yatıyor. Görünüşe göre, 2014'ün sonunda yeniden dikkat çekmek için baştan kurgulanan uygulama, Secret'ın babası Kurucu CEO David Byttow'un hayalindeki Secret'ten pek farklıydı. Burada yatırımcıların herhangi bir baskı uygulayıp uygulamadığı da önemli bir soru işareti.
Secret'ın yükselişi ve çöküşü başlı başına bir girişimcilik dersi. 35 milyon dolar gerçekten her girişimcinin hayallerini süsleyen derecede büyük bir yatırım fakat bu dev bütçeyi 10 milyon kullanıcıyı kaybetmemek için doğru bir şekilde kullanamamanın getirdiği çöküş, girişimcilik yolunun en zorlu adımının yatırım almak olmadığını bir kez daha kanıtlıyor.
Anlaşılan 10 milyon kişi anonim paylaşım ve sohbet fikrini ilginç buldu fakat zamanla Secret'tan sıkıldı. Peki bunun sebebi anonim sohbet konseptinin bir tutkudan ziyade geçici heves olması mı, yoksa Secret'ın kendini sürekli geliştirerek kullanıcılarının heyecanını canlı tutamaması mı? Bu sorunun yanıtını bir an önce bulmaya ihtiyaç duyan yegane girişim, şu an Silikon Vadisi'nde faaliyet gösteren Etohum girişimlerinden connected2.me'den başkası değil.