3 Boyutlu Yazıcılarda Yeni Teknoloji: Renkli Baskı ve Kağıt Hammadde
3 boyutlu yazıcılarda birçok farklı malzeme kullanmak mümkün. Ancak bu malzemelerin maliyeti ve onu işleyecek makinenin karmaşıklığı sebebiyle tüm versiyonlarını yaygın olarak kullanmak mümkün olmuyor. Çoğunlukla basit plastik flamentler kullanan makineler, düşük maliyetli ev yazıcılarına dönüşüyor. İrlanda merkezli bir şirket olan MCor ise olaya farklı bir açıdan bakmış ve temele geri dönmüş. Yani yazıcı dediğimiz genelde akla ilk olarak kağıda baskı yapan cihazlar gelir ve MCor'un 3 boyutlu yazıcısı da ilginç şekilde kağıt kullanıyor.
Yazıcı, sadece ofislerde kullanılan standart kağıdı kullanıyor. Kağıtlar, objenin büyüklüğüne göre belirli bir sayfa sayısında cihazın içerisine yerleştiriliyor. Yazıcı bu sayfaları gerektiği gibi kesip yapıştırarak ortaya kağıttan bir model çıkmasını sağlıyor. Makineden çıkan ürün, etrafındaki artık kağıttan kurtarıldıktan sonra ortaya 3 boyutlu bir obje çıkıyor. Artık kağıtlar ise yeniden değerlendirilmek üzere biriktirilebiliyor. Bu artık kağıtları geri dönüşüme kazandırmak mümkün.
Bu sistemi özel kulan noktalardan biri ise renkli baskı yapılabilmesi. Genelde 3 boyutlu yazıcılarda renk seçeneklerine rastlamak pek mümkün olmaz. Fakat kağıt yazıcılar, önce sayfalara renkli baskı yapıp ardından bunları 3 boyutlu objelere çevirebiliyor. Dolayısıyla renk konusunda imkanlar oldukça fazla. Hatta kağıtlara gerçek fotoğraflar basıp bunlarn 3 boyutlu model üzerinde de yer almasını sağlayabiliyorsunuz. Bu da özellikle mimari modellemede çok işe yarıyor.
İşlem sona erdikten sonra kağıt modeli ekstra bir koruyucu madde ile kaplayıp çok sağlam ürünler elde etmek de mümkün. Elbette son ürüne dönüşmüş bir proje olarak bu çok yeni fikir değil, ancak teknoloji sayesinde artık çok daha kullanışlı ve daha geniş kitlelerin hizmetine sunulmaya hazırlanılıyor. Makineler eve kullanımı için uygun olmasa da hammadee maliyetlerinin çok düşük olması kağıt baskıyı ucuz hale getiriyor. Sonuçta ihtiyaç olan tek malzeme birkaç sayfa kağıt.