2013 Yılında Yayımlanan Facebook’un Açık Kaynak Kod Projeleri
Bu yıl Facebook ve açık kaynak kodlu yazılımı birbirinden ayrı telaffuz edemez olduk. Facebook açık kaynak kod takım lideri James Pearce geçtiğimiz günlerde şirketin bloguna şu cümleleri yazmıştır “Facebook’un ilk PHP satırından ve ilk MySQL Insert cümlesinden bu güne kadar, açık kaynak kod, mühendislik anlayışımızın devasa bir parçası olmuştur.”
2013 yılında Facebook’un açık kaynak kod dünyasına kazandırdıklarına hızlıca bir göz atalım…
xctool: Apple’ın iOS ve Mac projelerini daha hızlı geliştirmek ve test etmek için kullandığı xcodebuild’ ın yerine geliştirilmiştir.
Buck: Daha hızlı ve daha iyi Android/Java uygulamaları geliştirmeyi sağlayan araç
Rebound: Animasyonlar için geliştirilmiş bir Java kütüphanesidir.
React: Yeni kullanıcı ara yüzleri geliştirmek için oluşturulmuş JavaScript kütüphanesidir.
Regenerator: Günümüzün JavaScript üretici fonksiyonlarının (ECMAScript 5 ya da kısa haliyle ES5)daha etkili bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayan Node.js aracıdır.
Huxley: Web uygulamalarında görsel regresyonları yakalamak için geliştirilmiş test benzeri bir sistemdir. Sistem arama motorunda neleri aradığınızı izler, ekran görüntüleri alır ve değiştiği zaman size bildirir.
Presto: İnteraktif analitik sorgularını gigabaytlardan petabaytlara kadar her büyükteki veri kaynaklarında çalıştırmak için geliştirilen dağıtık bir SQL motorudur.
RocksDB: Hızlı depolama için geliştirilmiş gömülebilir kalıcı anahtar-değer deposudur. RocksDB aynı zamanda bir istemci-sunucu veri tabanı için de temel teşkil edebilir ama mevcut kullanım amacı gömülü iş yükleri üzerinedir.
Ve son olarak geçtiğimiz gün yayınlanmış olan Origami: Quartz Composer için geliştirilmiş ücretsiz tasarım prototip kitidir. Quartz Composer yaklaşık 10 yıldır Mac OS X uygulamaları geliştirilen bir platformdur. Fakat bu platform mobil uygulama geliştirmek için değil hareketli grafikler için kullanılmaktadır. Origami, Quartz Composer’ı mobil kullanıcı ara yüzleri için etkileşimli akışlar ve animasyonlar oluşturabileceğiniz bir platforma dönüştürmüştür. Böylece tek bir satır dahi kod yazmadan etkileşimli mobil uygulama prototipleri geliştirmeniz mümkündür.
Pearce’ın açıklamasına göre Facebook bu gelişmelerle beraber açık kaynak kod hedeflerinin yalnızca yüzde 1’ini tamamlamıştır. Anlaşılan o ki, 2014 yılı içerisinde Facebook ve açık kaynak kod ikilisini daha pek çok kez yan yana göreceğiz.
Kaynak: