2012 Etohum 15 girişimi nasıl seçildi?
[gallery link="file"]
Bu yıl Etohum 40'ı seçmek yine uzun yorucu aylar geçirdik. Özellikle yılın ikinci yarısından itibaren girişimcilerle birebir ve ön seçim ekibiyle birlikte mülakatlar yaptık. 3.000'ne yakın girişimci, 1.500 girişimle başvuru yaptı. 300 girişimle yaklaşık 600 girişimciyle görüştük. Aralık ayı sonunda bu rakamı 40 girişime indirdik.
7-8 Ocak Cumartesi - Pazar günü girişimcilerle biraraya geldik, hem herkes birbiriyle tanıştı hem de yatırım, sunum ve diğer konularda enerjisi yüksek 2 gün geçirdik. 14-15 Ocak Cumartesi Pazar günü toplam 40 girişimci Etohum seçim ekibine sunum yaptılar. Bu sunumlarda geçen senelerde olduğu gibi 3 ana değerlendirme kriteri vardı. Girişimci - ekip, girişim - fikir ve yatırım.
Girişimci / ekip; Hazırlık, Girişimcilik, Kişilik, Deneyim, Beceri/Yetenek, İş Muhakemesi, Ekip Uyumluluğu, Ekip Yeterliliği özellikleri 100 üzerinde puanlandı.
Girişim / fikir; Pazar, Pazarlama Stratejisi, Rekabet Avantajı, Gelir Modeli, Ölçeklenebilirlik, Operasyon, Riskleri/Eksiklikleri Çözümleme değişkenleri üzerinden 100 üzerinden puanlandı.
Yatırım faktörü; Yatırım Gerekliliği/İhtiyacı, Etohum Katma Değeri, Yatırım Uygunluğu, Finansallar, Yatırım Teklifi, Yatırım Yapma Kararı noktalarında 100 üzerinden değerlendirildi.
Tüm bu fonksiyon üzerinde girişimci / ekip %40, girişim - fikir %30, yatırımın ağırlığı %30 olarak değerlendirildi ve ağırlıklı ortalama çıkarıldıktan sıralama oluşturulduktan ilk 15 çıkarıldı. Bu yıl ilk 15 gerçekten çok zor belli oldu. Tüm 40 girişimcinin ticari hayatlarında başarıyı yakalayacağından eminim.
Bu yıl girişimcilerin yaptıkları işlerle sadece Türkiye içinde değil tüm dünyada ses getirecek girişimleri olacağını görüyoruz. Her yıl girişimcilik ekosistemin gelişmesi bizleri sevindiriyor. Pozitif olmak zorundayız, hayal ettiğimiz seviyeye gelmek için çok çalışmak zorundayız.
Girişimciler olarak küçümsemeyi, sızlanmayı, hor görmeyi, suçlamayı, bahane üretmeyi unutmalıyız. Dinlemeliyiz, araştırmalıyız, öğrenmeliyiz, soru sormalıyız, pozitif olmalıyız, çözüm üretmeliyiz. Bu formülü sürekli yaparsak sürdürebilir bir ekosistem kurarsak dünyayı değiştirmemiz uzak değil.