2012 Etohum 15 Girişimi

2012 yılı içinde Etohum tarafından destek verilecek ve yatırım yapılan girişimleri Etohum Girişimcilik Zirvesi’nde duyurduk. Seçilen 15 girişim, 3.000 girişimci ve 1.500 girişim başvurusu arasından seçildi.
Bu yıl seçilen Etohum 15 girişimi Infodif, Minder, Fiyatbilir, Buggum, Udogames, Gimora, Lamagama, Drawium, Connected2.me, Mija, Alictus, Dekoreko, Akillibaslangic, Apsiyon ve Lastmoongames'den oluşuyor. Seçilen 15 girişimin kurucuları Şubat ayında Antalya Rixos Downtown Otelinde yapılacak pek çok yabancı ve yerli yatırımcının davet edildiği 5 günlük 'Startup Turkey' Etohum kampına katılacaklar.
28 Ocak tarihinde Bahçeşehir Üniversitesi’nde gerçekleştirilen Vestel Yönetim Kurulu Üyesi Cengiz Ultav, Bahçeşehir Üniversitesi kurucusu Enver Yücel ve 'Tanrılar Okulu' yazarı Stefano E. D’Anna'ın konuşmacı olarak katıldığı Etohum Girişimcilik Zirvesi’nde açıklanan girişimciler, yatırım görüşmelerine başladılar.
Türkiye’deki internet şirketlerinin sayısını artırmak, girişimcileri desteklemek, internet ekosisteminin oluşması ve gelişmesi için girişimcilerle yatırımcılar için ticari bir pazaryeri oluşturmak amacıyla kurulan Etohum, yatırım yapılacak internet girişimcilerini belirlemek için detaylı bir çalışma yapıldı. 2011 yılında 3.000 internet girişimcisinin, 1.500 girişimle başvurduğu Etohum, ilk aşamada belirlenen 300 adayla yüz yüze görüşmeler yaparak 40 girişimlik bir ön liste oluşturdu. Bu kısa listedeki girişimciler Ocak ayı içinde Etohum seçim ekibi ve yatırımcılarına sunum yaptılar.
Yeni ekonomiyle ilgili girişim sahibi olan girişimcilerle bu konuda yatırım yapabilecekleri buluşturan etohum, 2012 yılında Etohum Yatırım AŞ'le Etohum 40'a seçilen girişimlere Şubat ve Mart ayı içinde yatırımlar yapacak.
2012 yılında seçilen Etohum 15 Girişimi ve Girişimcileri
Infodif: 2007 yılında ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği’nden mezun, sektörel tecrübeleri bulunan Kerem Çalışkan ve Salih Eren Parlakgümüş tarafından kurulan Infodif, Görüntü işleme ve video analizi yazılımları geliştirmektedir. Askeri ve sivil güvenlik, perakende, endüstriyel otomasyon ve medikal görüntüleme ürün ve çözümler ürettiği başlıca sektörlerdir. Ar-Ge yoğunluklu çalışan bir firma olarak bütün sektörlerin kullanabileceği gerçek zamanlı çalışan yazılım altyapıları geliştirmektedir.
Minder: ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği'nden 2006 yılında mezun 3 arkadaş Çağrı Karahan, Uğur Acar, Ahmet Engin Bayrak tarafından 2009 yılında ODTÜ Teknokent'te kurulan Minder Bilişim Yüz ifadeleri ile bilgisayar kontrolü (Mimik Projesi), Beyin dalgaları ile bilgisayara komut verme ve akıllı kontrol sistemleri (P300 Projesi), Yüz ifadeleri ve beyin dalgaları ile oynanan oyunlar, Beyin dalgaları temelli beynin 3D görüntü oluşumu ve yorumlanması (Kahin Projesi), Nöropazarlama, Duygu temelli bilgisayar programları (Affective Computing), Beyin Dalgaları ve Yüz İfadeleri ile Mobil ve Tablet Kontrolü projelerini yürüten girişimdir.
Fiyatbilir.com: Yıldız Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliğinden mezun Talat Uyarer tarafından 2011 yılı için kurulan Fiyatbilir.com üreticileri tarafından paketlenmiş market ürünlerini satan bir eticaret sitesidir. Pek çok farklı kategorideki ürünleri doğrudan üreticisinden alarak müşterilerine hem kampanyalı, hem de piyasa koşullarında uygun fiyatla sunmaktadır. Satın alma esnasında ürün ile ilgili sormuş olduğu tüketim sürelerinin ışığında müşterinin ürünü daha bitmeden hatırlatır, marka ve müşteri arasında dinamik bağ kurar.
Alictus: ODTÜ öğrencisi 3 arkadaş olan Arif Emre TAŞ, Ecem BARAN ve Onur Dilek tarafından kurulan Alictus’un ilk projesi GamePho, akıllı telefonların bilgisayar ve akıllı TV’lerde harekete duyarlı kumanda olarak kullanılmasını sağlayacaktır. Alictus, GamePho projesi ile konsoldaki rakiplerinin sunduklarını daha fazla kullanıcıya ve daha düşük maliyete sunmayı planlamaktadır. Çalışmalarına Metutech - ATOM altında devam edilen GamePho sistemini kullanan oyunların internet tarayıcıları üzerinden oynanması planlanmaktadır. Arif Emre Taş ODTÜ Fizik Bölümü, Ecem Baran ODTÜ Endüstri Mühendisliği, Onur DİLEK ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği'nde eğitimlerine devam etmektedirler.
Akillibaslangic.com: İ.T.Ü Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bölümünden mezun Erdem Samut tarafından kurulan Akillibaslangic.com okul öncesi dönemdeki çocuklar için hazırlanmış eğlenceli bir gelişim ve eğitim destek sistemidir. Akademik danışmanlık ve çocuk gelişimi psikologları tarafıdan hazırlanan içeriklerin dışında çocuklarının gelişimi ve eğitimi ile ilgili olarak velilere belirli alanlarda ( dikkat, hafıza, dil gelişimi, sanat gelişim vb..) analitik raporlar sunmaktadır.
Lastmoongames: Doğuş Üniversitesinde Bilgisayar Mühendisliği mezunu Levent Ahmet Sevgili tarafından kurulan Lastmoon Games mobil oyun geliştirme şirketidir. Kendi geliştirmiş olduğu yazılım altyapısı ile de kısa sürede hızlı oyun üretme yeteneğine sahiptir. Geliştirdiği Fizik motoru ve oyun editörüyle beraber yılda 10 mobil platform oyunu geliştirmeyi hedeflemektedir. Creatures Mania ilk oyunudur. GMO Busters Apple Store’da yayınlanmıştır. Nisan ayına kadar çıkarılması planlanan 4 oyun hazırlanmıştır.
Dekoreko.com: 2011 Mayıs ayında Galatasaray Üniversitesi İşletme bölümünden mezun olan A.Elif Coşkunkan ve Marmara Üniversitesi İşletme bölümünden mezun olan Zeynep Akın kardeşler tarafından kurulan dekoreko.com ev dekorasyon ürünlerine odaklanan kapalı ve dikey özel alışveriş kulübüdür. Yayına geçtiği 7 aydan bu yana cirosunu çok hızlı arttırarak eticaret sektöründe önemli bir çıkışı yakalamıştır.
Apsiyon.com, SaaS olarak geliştirilmiş, apartman ve site yönetimlerini kolaylaştırması ile birlikte site sakinleri arasında kapalı devre bir sosyal ağ yaratma amacı taşıyan internet girişimdir. 2.000 konutta aktif olarak kullanılan site sektörel ve yazılım tecrübeleri bulunan üç ortak Erkan Doğan, Meriç Akdamar ve Kudret Türk tarafından kurulmuştur. Meriç Akdamar, Ankara Üniversitesi, Astronomi ve Uzay Bilimleri, Kudret Türk, Muğla Üniversitesi Bilgisayar, Erkan Doğan Anadolu Üniversitesi İşletme mezunudur.
Mija: 2011 Mayıs ayında İTÜ Bilişim Sistemleri mezunu Dinemis Sabancıoğlu ve Boğaziçi Universitesi Küresel ve Uluslararası ilişkiler bölümü mezunu Çiçek Çizmeci tarafından kurulan Mija, Türkiye’nin ilk bağımsız internet giyim markasıdır. Çiçek Çizmeci'nin moda konusunda akademik ve sektörel tecrübesi, Dinemis Sabancıoğlu'nun da teknoloji ve yazılım konusunda tecrübeleri bulunmaktadır. Mija Kendi tasarladığı ve ürettiği ürünleri, kendi web sitesi üzerinden satmaktadır. Amacı Zara, H&M gibi bir markayı online’da yaratmaktır.
Connected2.me: Bilkent Üniversitesi Fizik bölümünü mezunu ve aynı bölümde Yüksek Lisanasına devam eden Ozan Yerli tarafından kurulan connected2.me insanların sizinle anonim olarak anlık iletişim kurmasını sağlayan bir web sitesidir. 2011 Ağustos ayında kurulan connected2.me 90.000 üyeye ulaşmıştır.
Lamagama: 2009 yılında ODTÜ Teknokent ATOM'da faaliyetlerine başlayan Lamagama Bilkent Üniversitesi İktisat mezunu Nilay Yüce ve ODTÜ Metalurji ve Malzeme Mühendisliği mezunu Gökhan Ertem tarafından kurulmuştur. Lamagama simülasyon ve oyun teknolojileri konusunda çalışmaktadır. Hali hazırda IOS, PS3 ve PS Vita platformlarında üretilmekte olan 3 oyunu olan Lamagama, önümüzdeki 3 yıl içinde bu platformlarda tanınmış bir oyun firması olma hedefiyle ilerlemektedir. Girişim, son 1.5 senedir Sony Playstation 3’ün resmi içerik sağlayıcıları arasında bulunmaktadır.
Udo Games: 2009 yılında Gazi Üniversite Bilgisayar Mühendisliği bölüm arkadaşları Andaç Altak, Gökhan Güngör, Samet Kara ve Türker Karahan tarafından oyun geliştirme amaçlı kuruldu. 2011 yılı içerisinde ODTÜ Teknokent ATOM bünyesine Eren Albayrak ve Şeref Akyüz takım arkadaşları ile birlikte 4 proje ile kabul edilen Udo Games ekibi oyun geliştirme çalışmalarına ODTÜ Teknokent bünyesinde mobil oyunlar geliştirerek devam ediyor. Başarı mobile firması ile “indiroid” isimli android markete mobil oyunlar geliştiren ekip “Sokak basketbolu” ve “ Hoppara” android tabanlı mobil oyunlarını yayınlamıştır.
Gimora.com, dünya markaları ve tasarımcılarını bir araya getiren gimora.com zor bulunan takı ve aksesuar ürünlerinin Türkiye'ye ve yurtdışına online satışını yapmaktadır. Gimora.com'da tüm dünyadan 50'den fazla marka ve tasarımcının ürünleri sergilenmekte, Türkçe, İngilizce ve Fransızca dillerindeki e-ticaret siteleri üzerinden çeşitli ülkelere gönderim yapılmaktadır. Gimora.com gemolog Murat Durguner ve IT yöneticisi Aydın Günal tarafından 2010 yılında kurulmuştur. Murat Duran Durguner Bilkent Üniversitesi Bankacılık-Finans bölümünden, Aydın Günal Bilkent Üniversitesi İşletme bölümünden mezundur.
Buggum: Başkent Üniversitesi Bilgisayar mezunu Burkay Özdemir, Emre Canbazoğlu ve Başkent Üniversitesi Görsel İletişim ve Tasarım gölümü mezunu Murat Pak ve tarafından kurulan Buggum, mobil ve sosyal oyunlar geliştiren girişimdir. Mobil ve sosyal dünyadaki bazı eksikliklerin farkına varıp bunların doldurulması amacıyla yola çıkmışlardır. Bu öncelikli hedeflerin dışında Buggum yalnızca oyun değil bir sosyal - mobile entertainment firması olmayı amaçlamaktadır. Şu anda geliştirdikleri iOS ve sosyal medya oyunları vardır.
Drawium web geliştiricilerine kullanıcılarının dikkatini kanalize edebilme yeteneği sağlayan bir takım çantasıdır. Seçkin Can Şahin ve Özgür Saygın Bican tarafından kurulmuştur. Seçkin Can Şahin, ODTÜ Bilgisayar ve Matematik Bölümlerinde son sınıfta okumaktadır, Özgür Saygın Bican, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü'nde okumaktadır ve Psikoloji yandal programında eğitimini devam ettirmektedir.