1 milyon TL'niz olsa ne yapardınız?
Başlıktaki soruyu siz düşünürken ben biraz yazmak istiyorum. Umarım yazımın sonuna kadar ne yapacağınıza karar verebilirsiniz. Ama belirtmem gereken bir husus var o da bu sorumu sadece girişimci olmak isteyen kişilere yöneltiyorum.
Son yıllarda girişimci olmak isteyen kişilerin sayısında çok ciddi bir artış gözleniyor. Artık üç beş arkadaş bir araya gelince spor ve siyaset dışında girişimcilik üzerine konuşuyor. Bu durum gerçekten sevindirici. Çünkü ülke, memleket, çalıştığımız iş yerindeki eksikler üzerine konuşmak ve oralarını değiştirmek üzere yapılan değerlendirmeler yerine insanın kendisini değiştirmeye çalışması çok daha kolay ve anlamlı diye düşünüyorum. O bakımdan insanların girişimci olmaya karar verdikleri an; aslında kendisini değiştirmek için giriştiği yolun ilk durağıdır. Bu yola sizi götürecek en temel etken budur. Yani tamamen hayatınızda olmasını istediğiniz bir değişimdir.
Bu değişime karar verdiren dürtüler; zengin olmak, patron olmak, en iyi arabaya ya da eve sahip olmak gibi şeyler ise bu hedefleriniz size upuzun girişimcilik yolunda refakat ederek size arkadaşlık yapacaklardır. Motivasyonunuzu bunlar oluşturacaktır. Şimdi bu arkadaşlara tekrar yakından bakalım istiyorum.
Zengin olmak
Patron olmak
En iyi arabaya sahip olmak
En iyi eve sahip olmak
Sizce doğru yolda mıyız dersiniz? Açıkçası ben yukarıdaki dörtlü ile arkadaş olmayı hiç istemem. O yüzden girişimci adaylarının böyle arkadaşlarla yola çıkmasını da kesinlikle tavsiye etmem. Sanırım herhangi bir insana da sorsak yukarıdaki hayalleri sıralayacaktır. Böyle bir kişinin arkadaşlarına güvenerek yola çıkmayı şahsen hiç arzu etmem. Ayrıca girişimci olmak isteyenler de unutmasın ki sokakta, işte ve okulda akıp giden kalabalıkların arasında kendisine bir dakika demiş ve değişmek/değiştirmek istediği için bu yola girmiştir. Bu girişimcilik yolunda farkınızı ortaya koyup kendinize farklı arkadaşlar belirlemeniz belki de en hayati konudur.
Eğer girişimci olunmak isteniyorsa baştan sizi bu yola sevk eden nedenler üzerinde gerçekten uzun uzadıya düşünmek gerekmektedir. Bu yolun ne kadar sabır ve metanet gerektirdiği de düşünülürse sizi yalnız bırakmayacak hedef ve amaçlar belirlenmelidir. Motivasyonunuzu yüksek tutabilecek sadık arkadaşlarla yola girmeniz artınıza olacaktır. Örneğin; iş fikri, yetkinlik, sabır, inanç, tutku, yaratıcılık ve sorgulayıcılık, risk ve sorumluluk alabilme kabiliyeti gibi kişisel özelliklerinizin arasında zor iklim koşullarında girişimcilik yolculuğuna dayanabilecek özelliklerinizi yanınıza almanız gerekmektedir. Bu özellikleriniz ne kadar güçlü ise siz de o kadar güçlü girişimci adayı olabilirsiniz. Dilerseniz tekrar bu arkadaşlara da göz atalım.
İş fikri
Yetkinlik
Sabır
İnanç
Tutku
Yaratıcılık ve Sorgulayıcılık
Risk ve Sorumluluk Alabilme Kabiliyeti
Sanırım bu arkadaşlar daha güvenilir ve nereye giderseniz gidin birçoğu her zaman sizin yanınızda olacaklardır.
Evet, yukarıdaki özelliklerinizin yeterli olduğunu, kendinizi hazır hissettiğinizi ve doğru bir karar vererek girişimci olmak istediğinizi varsayalım. Şimdi önümüzde bir sorun daha var! Bu sorun birçok kişide ortaktır. Bu sorun ise iş fikri için gerekli olan sermayenin yani paranın olmayışıdır. Özellikle birçok kişi kendisinin girişimci olmak istediğini ancak parası olmadığı için iş kurmaya cesaret edemediğini belirtmektedir. Bence bu engel tamamen bir mazerettir. Çünkü paranız olsaydı şayet belki de içinizdeki girişimcilik dürtüsü hiç çıkmayacaktı. Hayatınızdan memnun olacak ve yeterince hayatınızı sorgulamayacaktınız. O yüzden girişimci adaylarına naçizane tavsiyem cebinize değil kendinize güvenmeniz gerektiğidir. Eğer siz kendinize güvenirseniz kamu, üniversite, özel yatırım ağları, melek yatırımcılar gibi fırsatlarla sermayenizi rahatlıkla bulabilirsiniz. O yüzden lütfen bu girişimcilik yoluna çıkmadan kendinizi test ederek yola çıkın. Aksi takdirde başarısız olma ihtimaliniz çok yüksektir. Kısaca söylemek istediğim şey eğer girişimci olmak istiyorsanız lütfen sermaye yok diye bu işten vazgeçmeyin. Diğer özelliklerinizi gözden geçirerek karar verin.
Son olarak başlıktaki soruya değinmek istiyorum. Özellikle de girişimcilik özelliklerine sahip olup ve parasızlıktan dolayı girişimci olamadığını iddia eden kişilerin cevaplarını çok merak ediyorum. Sahi milyonlarınız olsaydı ne yapardınız? Ne üzerine iş kurardınız? Hangi iş fikrini geliştirirdiniz? Hala girişimci olmak ister miydiniz? Eğer cevaplarınız çok net ise bu yoldan vazgeçmeyin. Kesinlikle girişimci adayı sayılırsınız. Ancak hala cevabını bulamamışsanız lütfen yazıyı tekrar okumanızı öneririm.
Yazılarım çalıştığım kurumla bağdaştırılamaz. Görüşlerim tamamen şahsıma aittir.
Alper ŞAŞMAZ Sanayi ve Teknoloji Uzmanı – Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı