Blog

İlk işinizi başlatırken kaçınmanız gereken 5 hata

Entrepreneur’da yayımlanan 5 Mistakes to Avoid When Starting Your First Business isimli makaleden alıntılanmıştır.

Kendi işime ilk başladığımda, bir spor salonu, damarlarımda sebebi olmayan bir özgüven dolaşıyordu. Hızla ulaşacağım başarı ve ailemle geçireceğim boş hafta sonları benim için oldukça yakındı.

Bir kaç ay sonra, bu fazla kendine güven beni korkuttu ve kendimi güvensiz hissetmeme neden oldu. Hafta sonu tatili hayalim yıkıldı 9-5 çalışma programım bana zarar vermeye başladı. Daha sonraki işlerimde aynı hatalardan kaçınacak kadar şanslıydım. Fakat aynı hataları tekrarlamamak için onları gözden geçirdim:

1.     İş planını umursamamak

Bir işe sahip olmak maneviyat bakımından güçlü olmayı gerektirir. Güçlü bir zihne, mesai saatleri dahilinde ve dışında yapılacak işlerle yüzleşecek cesarete  sahip olmalısınız. Rüyanızın ilk günlerinde, çok heyecanlı olmak ve adamakıllı bir iş planı yapmadığınız işinize aşık olmak çok kolaydır.

Bankama 3 halkalı ince klasörüme koyduğum iş planımla gittiğimde, banka müdürünün bana bir çanta dolusu para vereceğini düşünmüştüm. Şaka yapmıyorum. Fakat olay tam olarak şu şekilde gelişti: 2 dakika içerisinde banka müdürü bana birkaç soru sordu ve iş planım bunların hiç birine cevap veremedi. Fakat hala moralim bozulmamıştı. Çenemi yukarı kaldırdım ve kararlı duruşumla, “ Bu iş yürüyecek.” dedim. Tabii ki bir çanta dolusu para alamadan bankayı terk ettim. İnanç, iş planından ağır bastı ve meteliksiz şekilde orayı terk ettim.

2.     Hesap Tablosu yerine müşterileri dinlemek

Yakında ortağım olacak olan Mike “Ünlü Healty Club pazardan yeni çekildi.” demişti. Tam olarak cümlesi şuydu: “Bütün ekipmanları bıraktılar. Oraya hemen gidip işe başlayabiliriz ve her şeyi de almak zorunda değiliz. Fakat, onlar insanları dolandırdılar ve kimse kontrat imzalamak istemiyor.”

Problem değil. Biz de kontrat imzalamayız o zaman, diye düşünmüştüm. Ve kontrat imzalamadık. Ama imzalamamız gerekirdi. Çünkü 6 ay sonra şehre büyük fitness zincirlerinden biri geldi ve insanlara iki yıllık kontrat yapıp otomatik ödeme emri ile ödemelerini gerçekleştirebileceklerini söylediler. İnsanlar sürüler halinde kontrat yaptılar. “Biz anlaşma imzalamayacağız” diyen müşterilerimiz yeni seçeneklere doğru yol aldılar.

Bundan öğrenilecek ders ise, müşterilerinizin istediği şekilde işinizi kurmak size cazip gelecek. Ve müşterilerinizin istedikleri sizin modelinize uygunluk gösterirse ne ala. Fakat bunun dışında hesap tablonuza güvenin. Satış yapmak umuduyla her isteğe cevap vermeden önce matematiğin işinizi doğruladığından emin olun.

3.     Aile üyelerinin emeklilik fonlarını riske atmak

Boş el çantamı hatırladınız mı? Bankadan para almaya çalışmaktan vazgeçtim ve bunun yerine para istemek için dedemin yanına gittim. Sadece 20.000 dolara ihtiyacım vardı. Fakat büyük babamın lise müdürü olarak yıllarca düşük bir maaşa çalıştığını göz önünde bulundurmadan  benim istediğim miktarın onun için büyük bir para olabileceğini hiç düşünmemiştim. Ve bu da yeterli olmazsa, bana sadece güvenli yatırımlara inandığını ve parasının çoğunu yüzde 2 faiz getiren depozito hesaba koyduğunu söylemişti.

Genç ve küstah ben olarak, dedem ile birlikte bankaya döndüm. Beraber teminatlandırılmış kredi aldık ve artık başlamaya hazırdım. Aile üyeleriniz sokağa saçacak paraya sahip olmadıkları sürece onların emeklilik paralarını ve birikimlerini borç olarak almayın. Sizi sevebilirler ve başarılı olamanızı isteyebilirler fakat onların paralarını kaybetmek sizin aklınızdan çıkmayacaktır.

4.     Pazara girmek için gereken zamanı doğru hesaplayamamak

Eski spor salonu sahipleri ekipmanlarını bıraktıklarından Mike ve ben yeni salonu hemen açabileceğimizi düşündük. Aralık ayındaydık ve Ocak 1 itibari ile işe başlayabileceğimize inanıyorduk. Yeni yıl  kararları alan insanları kaçırmak istemiyorduk. Zaman açısından piyangonun bize vurduğunu düşündük.

Fakat açılıştan 3 gün önce, başımızın belada olduğunu biliyorduk. Hala o 3 gün içerisinde uyumadığımızı hatırlıyorum. Açılışı yapmak için kendimizi çok zorladık. Ve açılışı yaptık da, fakat bu açılış bizim stres, göz yaşları, korku, panik, kaygı ve  herkesçe bilinen en büyük iş başarısızlıklarından birini sürekli hayal etmemizden kaynaklanan eziyetimiz olmadan mümkün olmazdı.

Sonuç olarak, büyük açılışınızı güvenli bir zaman aralığında olacak şekilde planlayın. Açılış gününden 10 gün önce hazır olacak şekilde planınızı yapın ki endişe ve korku hissetmeden açılışınızı yapabilesiniz.

5.     Kişisel deneyim ile iş alanındaki uzmanlığı eş değer tutma

12 yaşında spor salonuna gitmeye başladım.  18 yaşındayken ağırlık kaldırma ve vücut geliştirme yarışmalarında yarışıyordum. Buna ek olarak,yerel bir spor salonunda kişisel antrenördüm. Kesinlikle bu kadar deneyim kendi spor salonumu yönetebileceğim anlamına gelir değil mi?

Alakası bile yok. Ben insanları nasıl eğiteceğimi biliyordum, üyelik bazlı bir işi büyütmek için insanları nasıl elimde tutacağımı değil. İyi bir aşçı, mekanik işçi, web tasarımcısı veya sanatçı olabilirsiniz fakat bu sizin iş zekasına sahip olduğunuz anlamına gelmez.

Birkaç yıl sonra Mike ve ben bu spor salonunu sattık. Alıcı kendi karate okulu için bir yere ihtiyacı olan biriydi. İş için çektiğimiz kredileri satıştan gelen para ile zar zor ödedik. Daha büyük hatalar da yapabilirdik.

Dolayısıyla hatalarınızı hatırlayın ve onlardan ders alın.