Blog

Freelance iş gücünü tercih ederken dikkat edilmesi gerekenler

Girişimlerde kurucuların yetenekleri ve tecrübeleri şirketin temel fonksiyonlarını yerine getirmesi için oldukça önemlidir. Yani yazılım geliştirmeyi hedefleyen bir şirketin kurucuları arasında hiç yazılımcı yoksa bu pek de sağlıklı bir başlangıç sayılmaz. Ancak her şirket dışarıdan desteğe de ihtiyaç duyabilir ve yetenekli freelance çalışanlardan faydalanmak ucuz bir yöntem olabilir. Peki ilk kez freelance bir kişiyle işbirliği yapmayı düşünüyorsanız nelere dikkat etmeniz gerekir?

Günümüzde insanlar yeteneklerini sadece şirketler bünyesinde değerlendirmek zorunda olmadıklarını biliyor. Üniversitelerini bırakıp akıllarına gelen bir fikrin ardına düşen gençlerin cesareti de buradan geliyor. Yetenekli insanlar kendi girişimlerini kurarak bir fark yaratabileceklerinin farkında ve karşımızada binlerce örnek var. Fakat herkes bir girişim kurmak zorunda da değil. Birçok yazılımcı, tasarımcı, danışman da tek başına bir şirketmiş gibi freelance çalışmayı tercih ediyor. Günümüzce freelance çalışanların sayısı hiç de azımsanacak seviyede değil. Dolayısıyla bu yetenekleri insanlardan iş gücü olarak faydalanmak oldukça mantıklı. Fakat dikkat etmeniz gereken şeyler de var.

1- Geçmiş araştırması

Elbette çalışacağınız kişinin yetenekleri, tecrübesi ve tarzı en önemli kriterlerin başında geliyor. Birçok kişi geçmiş işlerinden oluşan bir portfolyo dosyasına sahiptir. Bunları inceleyip özellikle tarz anlamında size uyup uymayacağına bakmanız şart. İkinci konu ise tecrübe. Eğer büyük bir işe girişmeyi düşünüyorsanız kişinin bu konuda tecrübesi olması şart. Elbette yeni yeteneklere de güvenilebilir ancak onlara daha küçük projelerde şans vermeyi düşünmelisiniz.

Son olarak çevrenizde bu kişilerle çalışmış olanlar varsa onların süreye sadık olma durumu, iş disiplini ve üslup gibi konularda nasıl olduğunu da araştırmanızda fayda var.

2- İyi bir anlaşma

Her şeyden önce iki tarafın da birbirini iyi anlaması önemli. Bu sebeple kapsamlı proje toplantıları yapılmalı ve notlar alınmalı. Yani her şeyi yazılı olarak saklayıp bu konularda bir mutabakata varıldığını onaylamanız gerek yok. Hatta mümkünse bir sözleşme bile yapabilirsiniz. Böylece tarafların sorumlulukları daha net şekilde belirlenebilir.

3- Akıllıca bir ödeme planı

Freelance bir çalışanın en çok dikkat ettiği noktalardan biri ödeme planıdır. Genellikle ”yarısı şimdi, yarısı iş bitince” formülünü uygulamak isterler. Ancak uzun projelerde motivasyon düşmeye başlar ve süreler uzar, hatta iş yarım bile kalabilir. Dolayısıyla ödeme planlarını daha fazla parçaya bölüp ilerleme tabanlı bir düzene oturtmak daha mantıklı olabilir. Böylece ilerleme gördükçe ödeme yapabilirsiniz. Siz sözlerinizi tuttukça iletişiminiz de kuvvetlenecektir.

4- Kaynak dosyaların paylaşımı

Özellikle yazılımcı ve tasarımcılarla çalışırken işin final halinin olduğu kadar kaynak dosyaların durumu da önemlidir. Birçok kişi işi bitirmeden önce bunları paylaşmak istemez. Ancak ilerleme tabanlı bir ödeme takviminde siz de kaynak dosyaların güncel hallerini düzenli olarak talep edebilirsiniz. Böylece yazılımın geldiği noktadaki son hali ya da tasarımların vektörel ve ham hallerini yedekleyebilirsiniz. Sonuçta bunlara iş bittiğinde ihtiyacınız olabileceği gibi süreç sekteye uğradığında başka bir kişiyle yola devam etmekte de kullanmanız gerekebilir.