Blog

Bir yatırım teklifini değerlendirirken 4 noktaya dikkat

Tüm girişimcilerin hayali amerikan rüyası gibi bir fon şirketinden teklif almaktır. Ancak unutmayın, silikon vadisi muazzam bir fırsat ve risk yeridir. Eğer ümit vaat eden bir projeniz veya girişiminiz varsa unutmayın yatırımcılar sıraya girecek ve birçok yeni kapı önünüzde açılacaktır. Bu durumda karar verirken çok dikkatli olmalı ve 4 hayati unsuru kesinlikle gözardı etmemelisiniz.

  1. Doğru danışmanlarla çalışıyor musunuz?

Şirketinizi büyükmek kolay bir iş değildir. Daha hızlı büyümek ve ileriye gitmek için yatırımcılarla ilerlemeniz gerekir. Bir banka, risk sermayesi veya ortaklık… Şirketin boyutu ne olursa olsun yatırımcıyla çalışmak kritik öneme sahiptir. Doğru yatırımcı veya sermaye grubuna karar vermek için ayrıca uzlaşmazlık zamanlarında doğru karar alabilmeniz için danışmanlarınız olması gerekiyor.

  1. Senin hikayen ne?

Bir adım geri atın ve bir yatırımcının şirketinize yatırım yapması tarihi bir dönüm noktasıdır. Bir anda şirketinize büyük nakitin girmesi önünüze farklı seçenekler koyar ve bunların hiçbiri risksiz işler değildir.

Doğru şekilde büyümek için şirket hikayeni unutma. Ne için yola çıktınız ve şimdi aldığınız kararlar şirketi hedeflerine taşıyor mu? Bu soruları sürekli olarak kendinize sorun.

  1. Ortaklarınızı gerçekten tanıyor musunuz?

Potansiyel yatırımcılar, şirketinizde yatırımlarını maksimize etmek için çalışacaktır. Bu da, sizin kendi değerlerinizi maksimize etmeniz anlamına gelir. Her şeyden önce, potansiyel bir yatırımcıya taahhütte bulunmadan önce soru sormaktan korkmayın. Siz yatırımcıyı şirketinize kabul ederken uzun vadeli bir ilişki başlattığınızı unutmayın.Bunun için de güven gereklidir.

Bazen zaman sınırınız olabilir. Ama kafanızdaki tüm soruları sorun ve cevaplarını almaya çalışın. Eğer yanıt alamadığınız sorular varsa o zaman yatırımcınızın size uygun olmadığını düşünebilirsiniz.

  1. Kendinizi nerede görüyorsunuz?

Bir finansman teklifini değerlendirirken hedef belirlediniz ve hızlı bir çıkış yaparak hedeflerinizi yakaladınız. Tebrikler! Ama gelecekte ne var? Duyacağınız ilk soru bu olacaktır. Her şirketin hedefi büyük ve daha iyi olmak zorunda değildir. Hedef herhangi bir boyutta başarı olabilir. İnanılmaz zamanlar yaşıyoruz. Tek bir fikir, tüm gidişatı değiştirebiliyor. Eğer geleceği doğru planlamadıysanız o zaman şirketiniz gelişmeler karşısında zor durumda kalabilir. Sorumluluk ve organizasyon yeteneklerinizi bilerek yatırımı kabul edin. En önemli ve sık sık gözden kaçan yönlerinden biri de budur.