2011 yılında Etohum sürecinde seçilmiş 15 internet girişimi:

Medra: ODTÜ Bilgisayar ve Elektrik – Elektronik Mühendisliği bölümlerinden mezun 3 arkadaş olan Burak Oğuz, H. Özgür Batur ve H. Kerem Cevahir tarafından kurulan Medra şirketinin ilk ürünü olan MyDLP kişilerin ve kurumların özel bilgilerini korumasına olanak sağlayan açık kaynak kodlu bir projedir.

Gamester: Volkan Taban, Onur Karcı ve Turhan Yiğitbaşı tarafından kurulan Gamester sosyal oyun şirketinin ilk ürünü olan Townster, oyuncuların kendi şehirlerini kurup kira geliri toplayarak ya da arkadaşlarının şehirlerinden bina satın alarak emlak kralı olmalarına imkan tanıyan bir şehir planlama ve emlakçılık oyunu.

Betikus: ODTÜ mezunu Deniz Aslı Soykurum Çetin ve Atılım Çetin tarafından kurulan Betikus girişiminin ilk ürünü olan Gideros; bir mobil oyun geliştirme aracıdır. Gideros sayesinde, oyun geliştiricilerin oyunu bir kez yazıp, birden fazla platformda piyasaya çıkarması mümkün olacaktır.

Oyuncakdenizi: İTÜ Jeoloji Mühendisliği ve İTÜ MBA mezunu Serkan Hondur tarafından kurulan oyuncakdenizi.com oyuncak alışveriş sitesidir.

 

Gezara: Onur Sencer, Hüsnü Babayiğit ve Dağhan Ekmekçioğlu tarafından kurulan gezara.com; konum bazlı bir keşif uygulamasıdır. Bu uygulama kişilerin dışarıdayken ihtiyaçlarını karşılamaya ve hayatlarını kolaylaştırmaya yönelik bir uygulamadır. Bu uygulama, size yakın olan mekan, etkinlik ve indirim fırsatlarını bulmanıza yarar, istediğiniz kategoride mekanlarının nerede oldugunu ve nasıl gidebildiğini gösterir.

Sinavo: İzmir Ekonomi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümünden mezun M. Murat Demir ve Özgür Erten tarafından kurulan sinavo.com sınavlara hazırlanan öğrencilerin internet üzerinde soru çözmelerini bir oyun haline getiren ve eğlenceli olarak sunan, öğrencilerin performanslarını algılayarak verimliliklerini arttıran bir servis geliştirmektedirler.

We-decide.net: Berkeley mezunu Erdem Ovacık ve Stanford mezunu Kutlu Kazancı tarafından kurulan We-decide.net kurumların karar alma sürecinde yardımcı olacak sanal fikir borsası altapısı üzerinde, kullanıcıların fikirleri yaratıp, alıp satmaları, geliştirmelerini sağlar.

Sepeteindir.com: Kocaeli Üniversitesi mezunu Kaan Veral tarafından kurulan sepeteindir.com her gün fırsat bir ürünün yanı sıra sıradışı ürünler satan eticaret sitesidir.

 

Pembepanjur.com: Haluk Akın ve Seda Berber tarafından 2010 yılında kurulan Pembepanjur.com , üyelerine “uzun süreli ve ciddi ilişki” amaçlı bilimsel eşleştirme sunan bir servistir.

 

Keyground: Cem Evren Ateş ve Can Ateş tarafından kurulan Keyground, İnternet üzerinden video yayınlama ihtiyacı duyan kurumlara videolarının daha hızlı ve kaliteli yayın olanağı sağlarken yayınlama maliyetlerini de düşüren bir video platformudur.

Gereko: ODTÜ Endüstri mühendisliği mezunu Ayşe Biçer tarafından 2010 yılında kurulan Gereko.com , gündelik hayatta karşılaşılabilen, “evimi taşıyacağım, iyi bir taşıma şirketi gerek”, “bebeğimi bırakabileceğim bakıcı gerek”, “düğün için organizasyon firması gerek” gibi ihtiyaçlar için başvurabileceğiniz, bu tip hizmetleri sunan şahısların ve firmaların (hizmet verenler) sisteme kayıt olarak, isteklerinizi karşılamak için teklif verip sizinle iletişime geçebildikleri internet platformudur.

Proje Shop: Yıldız Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği mezunu Yüksel Eminoğlu tarafından kurulan Projeshop B2C ve B2B hazır elektronik ticaret altyapıları ve sanal mağazalar açmayı sağlayan yazılım yapıyor.

 

Smartnews: Çukurova Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunu Erdem Özkan tarafından kurulan smartnews kullanıcıların sosyal medyada popüler olan ve olacak haberlere ulaşmasını sağlamak için geliştirilen bir sistemdir. SmartNews’ in temelinde insanların sosyal medyada paylaşım davranışlarını matematiksel olarak modelleyen ve bir haberin ne kadar popüler olacağını istatistiksel olarak tahmin eden bir algoritma yatmaktadır.

Memlekettengelsin.com: Üç girişimci genç ortak Veysel Karakaya, Ali Can Akkaş ve M. Emre Gül, tarafından kurulan memlekettengelsin.com Türkiye’nin yerel lezzetlerini ve yöresel ürünlerini internet üzerinden satmaktadır.

 

Uzmankirala.com: Bahçeşehir Üniversitesi Yazılım Mühendisliğinde okuyan 21 yaşındaki Murat Turan tarafından kurulan uzmankirala.com proje bazlı çalışan uzmanları, proje bazlı iş yaptırmak isteyen işverenler ile buluşturan elektronik ticaret platformudur.

2010 yılında Etohum sürecinde seçilmiş 15 internet girişimi:

Roodbox.com: Bilgi Üniversitesi Reklâmcılık Bölümü’nde okuyan Ulaş Akpınar ve Osman Özmen’in geliştirdiği bu proje, reklam izleyenin eşsiz saniye oyununu oynayarak reklamdaki ürünü kazanmasını sağlıyor.

 

Anneysen.com: Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü mezunu Pınar Şimşek ve Aylin Çakır tarafından kurulan Anneysen.com, annelere ve anne adaylarına yönelik bir sosyal ağ sitesi.

 

Tvdegordum.com: Erkin Günay ve Canan Özkal tarafından kurulan Tvdegordum.com, izleyicilerin televizyon programlarında veya dizilerde gördükleri ürünlere ait marka, model ve satış noktası gibi bilgilere ulaşmalarını ve istedikleri ürünü satın almalarını sağlayan platform.

Karniyarik.com: Siyamed Sınır, Kaan Meralan ve Doğuş Ertemur tarafından kurulan Karniyarik.com, kullanıcılarına internette aradıkları, fiyatı olan her şeyi bulma imkânı sağlayan bir dikey arama motoru.

 

 

Balerin.com: Lütfi Gündüz tarafından kurulan Balerin.com, kozmetik sektörüne yönelik Türkiye’nin en büyük internet platformu olma hedefiyle kurulan özgün bir e-ticaret sitesi. Balerin.com’da sadece kozmetik ürünlerin satışı yapılmakta ve ağırlıklı olarak internetteki en uygun fiyatlar sunulmaktadır.

YollaYolla.com: Göktuğ Okan Oğuz ve Haldun Uraz Boralılar’ın geliştirdiği bu proje, üyelik sistemi ile bireylerin arzu ettikleri ve kullanmak istedikleri ürünleri deneme ve kullanma şansı buldukları bir ortam

 

DersVerilir.net: Burak Tuyan tarafından kurulan DersVerilir.net, özel ders veren bireyler ile özel öğretmen arayışında olan öğrenci ve velileri buluşturmaktadır.

 

Filoline.net: İki tecrübeli ortak olan Bertan Özdemir ve Burçak Sayınsoy tarafından geliştirilen bu proje, araç sahipleri ile hizmet ve ürün sağlayıcı firmalar arasındaki iletişimi, bilgi akışını ve ticareti düzenleyen bir platform.

Grupanya.com: Can Mustafa Köne, Baran Dilber ve Onur Yıldırım tarafından kurulan Grupanya.com, insanların yapmak isteyip fakat pahalı buldukları etkinlikleri belli bir katılımcı sayısına ulaştıktan sonra, başka bir yerde bulamayacakları fiyatlarla satın alma fikrinden doğdu.

 

Ofansif.com: Çağatay Kıyıcı, Ogan Güner ve Reha Erbatur tarafından geliştirilen bu proje, futbol taraftarlarının bir araya geldikleri ve futbola dair tüm bilgi ve paylaşım ihtiyaçlarını tek bir platform üzerinde karşılayabildikleri bir “sosyal ağ” ve “sosyal medya” sitesi.

Bogazharbi.com: Ali Murat Sürmen, Berkan Uslu, Burak Çavundurluoğlu, Hasan Alpay Yasin, İlhan Yılmaz, Kadir Duygulu ve Ömer Emre Özen tarafından geliştirilen “Boğaz Harbi”, Çanakkale Savaşı Destanı’nı konu alan, 3 boyutlu bir bilgisayar oyunu projesi. Birinci Şahıs Nişancı (FPS) kategorisinde hazırlanan oyunda, savaşın geçtiği ortamlar gerçeğe en yakın sahne tasarımları, modeller ve animasyonlarla oyunseverlere sunulmaktadır.

Dressar.com: Boğaziçi Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü son sınıf öğrencileri Halil Akın ve Mehmet Arıkan tarafından sürdürülen bu proje, müşterilerin, bilgisayar başında ve video kamera yardımıyla istedikleri giysileri (Augmented Reality) sanal gerçeklikten faydalanarak kolaylıkla denemelerini sağlar. Bu girişim sayesinde müşteriler evden çıkmalarına gerek kalmadan onlarca mağazanın ürünlerini üzerilerinde deneme imkânı bularak satın almak istedikleri ürünleri internetten sipariş edebilirler.

Sopido.com: Sosyal medyanın kişileri değil, aksine ürünleri profil haline getiren ve bunun üzerinden marka ve ürünleri, kullanıcıların istediği her yerden erişebileceği bir ortama toplayan sosyal alışveriş sitesi olan Sopido.com, Murat Kaya ve Onur Yüksel tarafından kuruldu.

Nefius.com: Fatih Bugan tarafından kurulan Nefius.com, bir “Kavram Merkezli Veri Düzenleme” sistemidir. Bilginin işlendiği birçok alanda kullanılabilen, yenilikçi bir altyapıya sahip olan Nefius.com, internet içeriğini konulara ve kullanıcıların beklentilerine göre çeşitli biçimlerde yeniden düzenler, bilgiye ulaşma süresini kısaltır ve bilginin içeriğini yeni bilgilerle güçlendirir.

Lorientalis.org: Deniz Şen, Ersin Ateş ve Yusuf Avcı tarafından yürütülen bu proje, bireyleri çevre problemlerinin birer parçası olmaları için cesaretlendirip sosyal bilinci ve sorumluluğu yüksek, çevreye duyarlı komüniteler yaratmayı amaçlayan bir internet platformu.

2009 yılında Etohum sürecinde seçilmiş girişimler

Cvyolla.com: Ortadoğu Teknik Üniversitesi’nde aynı bölümde okuyan sonrasında ise yurtdışında yüksek lisans eğitimlerini tamamlayan Onur Çakır ve Meriç Kul’a ait bu proje, bir kariyer sitesi olmakla beraber iş arayan adayın şirketlere özgeçmişini göndermesi modeliyle başlıyor. Kendi fikirlerini hayata geçirmek üzere işlerinden ayrılan Çakır ve Kul, ‘cvyolla.com’ İŞKUR belgeli bir kariyer sitesi olduğunda ise bu iş modelini geliştiriyorlar. ‘Cvyolla.com’, şu anda, diğer iş bulma sitelerinden farklı hizmetler vermek ve internet pazarında yer almak üzere çalışmalarına devam ediyor.

Gercekten.com: 2007 yılında Atlantis Müzik Yapım adıyla kurduğu şirketi ile birçok önemli konser, ulusal ve uluslararası organizasyonlar düzenlemekte olan Erdal Bozkuş, yakın arkadaş çevresiyle beraber bir proje geliştiriyor. Ünlüleri, internet aracılığıyla hayranlarıyla buluşturacak bir modele sahip olan ‘gercekten.com’, bugün, televizyon, sinema, müzik ya da spor dünyasının ünlülerinin isme özel imza ve görüntülerini hayranlarının kapısına kadar ulaştırıyor.

Ideshot.com: İnternet sektöründe birçok firmada çalışan Metin Kahraman ve Harun Pekşen, ilk olarak Angelabs A.Ş. isimli bir şirket kuruyor. 2008 yazında ise iki ortak, şirketlerin yeni fikir geliştirme ihtiyaçlarının internet üzerinde yeterince karşılanmadığını düşünüyor. Bunun sonucunda da tüketicilerin aldıkları ürün ve hizmetler ile ilgili yenilikçi fikir ve önerilerini toplayıp markalara ileten ve bu sayede karşılıklı iletişimi güçlendirmeyi hedefleyen bir iş modeli hayata geçiriliyor. Bugün ‘ideshot.com’, yeni ve nitelikli fikirlerini sunan marka danışmanları ile platformda yer alan markalar arasında etkileşimli bir ortam oluşturuyor.

Kartguru.com: İstanbul Teknik Üniversitesi İşletme Mühendisliği Bölümü mezunu olan Özgür Alaz, kariyerine, Pazarlama Trendleri Uzmanı olarak firmalara yeni teknoloji ve trendler konusunda danışmanlık hizmeti vererek başlıyor. Bunun yanı sıra Alaz, düzenli olarak güncellediği Marketallica blogu ile de pazarlama alanında çalışan bireyleri yeniliklerden haberdar ediyor. ‘Kartguru.com’ ise, bireylerin finansal ve alışverişe yönelik tercihlerini kolaylaştırmayı amaçlayan bir karşılaştırma ve öneri servisi olarak geliştiriliyor. Ücretsiz bir servis olan ‘kartguru.com’, tüketicilerin kredi kartları ile tasarruf etmelerine yardımcı olmayı, bankaların yeni müşteri kazanma maliyetlerini düşürmeyi ve yeni bir kart satış kanalı yaratmayı hedefliyor.

Kimgelsin.com: Kendi konularında uzmanlaşmış, bunun yanı sıra müzikle de profesyonel olarak ilgilenen Mohaç Yücel, Ceren Yücel, Selçuk Uzun ve Volkan Çınar, internet üzerindeki ihtiyaçları yakından analiz ederek ‘kimgelsin.com’u kuruyorlar. Ağırlıklı olarak müzik etkinliklerine dair haberlerin alınmasını ve söz konusu etkinlikler için talep yaratılmasını sağlayan ‘kimgelsin.com’, müzisyenler hakkında detaylı bilgi de içeren ve geniş bir yaş skalasına hitap edebilen bir iş modeli olma niteliği taşıyor.

Kolokyum.com: Ceyhun Baskın, İnanç Eray, Evren Başbuğ isimli başarılı ve genç 3 mimar arkadaş, mezun olduktan sonra birlikte DistArchitects Mimarlık Ofisini kuruyor. Birçok yarışmada çeşitli ödüller kazanan mimarlar, internet ve mimarlığı aynı potada eriterek meslektaşlarının yeni ekonomideki ihtiyaçlarını çok iyi bir şekilde analiz ediyorlar. Bu doğrultuda kurulan ‘kolokyum.com’, mimarların paylaşım platformu olmayı hedefliyor. Mimarlıkla ilgili mesleki paylaşımların yapılabileceği ‘kolokyum.com’, konferans, seminer ve röportajların yer alacağı video altyapısıyla da dikey bir pazarda hizmet etmeyi planlıyor.

Ogrence.net: Bilkent Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden 2008 yılında mezun olan Doğan Kaya Berktaş ve ODTÜ Elektrik ve Elektronik Bölümü öğrencisi olan Yekmer Şimşek tarafından hayata geçirilen ‘ogrence.net’, dershane, veli ve öğrenci arasındaki etkileşimi sağlayan web tabanlı bir çözüm niteliği taşıyor. Birçok dershanenin kendi yazılımlarına sahip olmadığı, olanlarınsa istedikleri verimi alamadıkları fikrinden yola çıkarak kurulan ‘ogrence.net’, dershanelerin internet üzerinde kullanımını sağlamak üzere geliştirilen bir iş modeli olma özelliği taşıyor.

Pabbuc.com: İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Fizik Bölümü’nden mezun olan Serdar Yaman ve Göker Ezberci’nin kurduğu pabbuc.com, internet üzerinden ayakkabı, çanta ve aksesuar satıyor. Babasının ayakkabı sektöründe olmasından dolayı ayakkabı pazarını çok yakından tanıyan ve daha önce çeşitli yazılım şirketlerinde çalışan Serdar Yaman ve teknoloji şirketlerinde çalıştıktan sonra kendi hosting firmasını kuran Göker Ezberci tarafından hayata geçirilen ‘pabbuc.com’, 2006 yılından bu yana faaliyet gösteriyor.

Sunumax.com: 1986 doğumlu Sadık Kocabaşa ve 1990 doğumlu Cem Kocabaşa kardeşler tarafından kurulan ‘sunumax.com’, televizyon sunucusu gibi bir karakterin, sitelerde hareketli olarak ilgili sitenin hedef kitleye anlatmasını sağladığı bir iş modeli niteliği taşıyor. Geliştirdikleri bu teknolojiyle kısa sürede birçok kurumsal firmaya hizmet veren Kocabaşa kardeşler, yarı yapay zekayla online karakterlerin konuşması veya sitelerin içinde belli komutlara göre iletişime geçmesi için çalışmalarını sürdürüyor.

Userspots.com: 1983 yılında Ankara’da doğan, 2006 yılında ODTÜ İstatistik Bölümü’nü bitiren, şu anda ise aynı üniversitedeki ODTÜ Enformatik Enstitü’sünde Bilişim Sistemleri Bölümü’nde yüksek lisans yapmakta olan Mustafa Dalcı, 2006’dan bu yana ODTÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı’nda Web Geliştiricisi olarak çalışıyor. Bilişim sektöründeki ilgi alanları semantik web, insan-bilgisayar etkileşimi ve kullanılabilirlik üzerine olan Dalcı tarafından geliştirilen Userspots, site ve yazılımları kullanıcılar ile test ediyor, göz izleme cihazı ile kullanıcıların göz hareketlerini izliyor ve sitede karşılaşılan sorunları bularak sonuçları yorumluyor, sonucunda da analiz raporu ile çözüm önerileri sunuyor.

Cepkod.com: ODTÜ Elektrik Elektronik Bilgisayar Mühendisliği Bölümü mezunu olan, ardından Koç Üniversitesi MBA programını bitiren, eğitiminin bir dönemini de London Business School’da alan Oğuzhan Aygören ve Boğaziçi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’ mezunu olan Mustafa Alpay, 2008 yılının Ağustos ayında Boğaziçi Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Merkezi’nin verdiği destekle teknolojik ve yenilikçi iş fikirlerini hayata geçirmek için Imovasyon’u kuruyorlar. Daha sonra ‘cepkod.com’u geliştiren iki ortak, bu kapsamda, gerçek dünyada yaşananların internetle bağlantısını sağlayacak mobil yazılım üzerinde çalışıyorlar. Etohum kampına çağrılacak diğer aday girişimler:

Maksidurak.com’un kurucuları

 

 

Evimizinherseyi.com’un ortakları

 

 

ODTÜ Teknokent Animasyon Teknolojileri ve Oyun Geliştirme Merkezi’nden 8 ayrı oyun ve söz konusu oyunları geliştiren girişimci ekip

5 Responses

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir