1. Etohum nedir?
Etohum internet girişimcileriyle yatırım yapacakları biraraya getiren, girişimcilere şirketlerini büyütebilmek için danışmanlık veren, bu amaçla girişimcilik kampları, kafe toplantıları düzenleyen bir organizasyondur. 3 ana başlık altında yaptığı işleri özetlemek mümkün olabilir;

1. Girişimci seçimi; başvuru, görüşme seçim, danışmanlık, koçluk ve yatırımcılarla buluşma süreci
2. Etohum toplantıları; kafe toplantıları, üniversitelerde girişimcilik panel ve konferansları, herkese açık girişimcilik kampları, haftasonu toplantıları
3. Dokümantasyon; Etohum.tv, televidyon’la beraber tüm etkinlikleri internet üzerinden yayınları, Etohum blogu, diğer internet siteleriyle işbirlikleri

2. Etohum’un ticari amacı var mı?
Etohum ne bir dernek, ne de bir vakıftır. Etohum hem girişimciler, hem yatırımcılar hem de etohum’u kuran Goril AŞ için ticari amacı vardır. Toplantılarımızın, girişimci kamplarımızın ve etkinliklerimizin hepsi ücretsizdir. Buradaki amaç internet üzerinde kendi şirketini kurmak isteyen herkese erişilebilecek şekilde bilgi paylaşımını sağlamaktır. Bunun yanı sıra toplantılarla sosyal çevrenin genişletilmesi ve internet sektörünün kendi içinde sinerji doğurmasını amaçlamaktadır.

3. Etohum’un arkasında kimler var?
“Etohum” kurucusu Goril Bilişim, Yayıncılık, Mağazacılık ve Dış Tic. AŞ’dir, ancak sektördeki bir çok büyük şirket internet sektörünün gelişmesi için bu projeye destek vermişlerdir. Maddi sponsorların yanı sıra bir çok kişi, şirket etohum’u desteklemektedir. Etohum bir bakıma açık kaynak havuz gibi bir pazar yerinin oluşmasına çalışmaktadır. Türkiye’de internet sektörünün gelişiminde tuzu bulunan ve bulunacak herkes buradan fayda sağlayabilir.

Bu projenin oluşmasında Gittigidiyor, Yemeksepeti, Nokta, Reklamz, Marjinal Porter Novelli, Maçkolik, Cimri, Uzmantv, Cepdünyasi, Tatil.com, Efiyat.com, Trendshow, Bersay, Reklamstore, Mynet ve Kurumsalhaberler’in maddi sponsorlaklarının yanı sıra  diğer destekleri olmuştur. Projeye şirket sponsorlarının yanı sıra kişisel bir çok destek olmuştur. Bu birliktelik olmadan böyle bir yapının ortaya çıkması düşünülemezdi. Kişileri ekip sayfası içinde ve diğer etohum sayfalarımızda listelemeye çalışıyoruz.

4. Etohum’un gelir modeli nedir? Niçin böyle bir şey kurdunuz?
Etohum maddi sponsorluklar sayesinde yapılabilmektedir. Etohum’un gelir modeli önümüzdeki senelerde sponsorluklar olmaya devam edecektir. Etohum ilerleyen yıllarda bir fon oluşturmak istemektedir. Bu bağlamda yeni girişimcilere fon sağlayan bir kuruluş olduğunda yeni şirketlere seçim aşamasında yatırım imkanı sağlayabilecektir. Bugün Etohum’da seçilen şirketlere Türkiye’deki tüm şirketler, bireyler, yatırımcılar ortak olabileceği gibi Goril AŞ veya etohum sponsorları, destek veren bireyler ve şirketler de ortak olabilirler.  Burada karar sadece girişimciler ve yatırım yapmak isteyenler arasındaki görüşmelerde alınabilir. Kimse ne ortaklığa ne yatırıma zorlanmamaktadır.

Etohum’un kuruluş sebebi, interneti kaldıraç olarak kullanan girişimcilere yol göstermek onlara sermaye ve sermaye dışındaki bir çok yardımı sağlayarak kuruluş aşamasında yanlarında yardımcı olarak hızlanmalarını sağlamaktır. Bunun yanı sıra etohum’da açıklanan tüm internet şirketleri yatırım yapmak için herkese açıktır. Bu internet girişimlerine ortak olmak isteyen tüm yatırımcılar girişimcileriyle iletişime geçebilmekte özgürdürler.

5. Etohum’daki seçim nasıl oluyor? Objektif oluyor musunuz?
Etohum bir yarışma değildir. İnternet şirketlerini kurmak isteyenlerle Etohum’un oluşturduğu sistematik içinde yardımcı olmayı hedeflemektedir. Dolayısıyla seçilenler etohum ekibiyle veya seçen kişilerle beraber aynı frekansı yakalamış girişimciler olması doğaldır. Seçilmeyen girişimciler başarısız olacak anlamına gelmemektedir bu bir girişimci yarışması da değildir. Etohum birlikte çalışacağı girişimcileri tamamen öznel sebeplerle seçmektedir.

6. Etohum’a başvurmak zorunlu mu?
Hayır zorunlu değil. Etohum her ticari oluşum gibi kendi amaçları doğrultusunda ekonomiye katma değer sağlamak, Türkiye’de internetin gelişmesini desteklemek, girişimcilik konusunda yanlış algılamarı değiştirmek, kar etmek için kurulmuştur. Başvurup başvurmamakta özgür idaredenizi dinleyniz. Etohum sürecine başvurmadan girişimcilik kamplarından, etohum toplantılarından, seminer ve panellerden yararlanabilirsiniz. Burada seçilen girişimcilerin başarılı olacağını iddia etmiyoruz, bir kısmı bir yılı bitirmeden pes edebiliyorlar veya önümüzdeki yıllarda belki de batacaklar. Seçtiğimiz girişimcilere destek vereceğimizi ve büyümelerini hızlandırmak istediğimizi belirtiyoruz. Dolayısla seçilmeyen girişimciler başarısız olmadıkları gibi seçtiklerimizin hepsi başarılı olacak değildir. Etohum bir süreçtir, daha iyileştirmek için sürekli çaba harcamaktayız.

7. Geçen sene seçilen projelere baktım hiç yaratıcı girişimciler yok, iş modelleri çok basit hatta bir yabancı sitelerden kopyası. Neden bunları seçtiniz?
Projeleri seçerken illaki yenilikçi, çarpıcı, vay dedirtecek, bizi zamanda yolculuk yaptıracak veya kansere çare bulan projeler aramıyoruz.  İnterneti kullanan girişimciler, doğru kişileri bulmaya çalışıyoruz. “Doğru girişimcileri arıyoruz.” Girişimcilere etohum’da planladığımız bu süreçte yardımcı olmak istiyoruz. Dolayısıyla bu sene de “ayda oksijen üreten” projeler göremeyeceksin, çünkü fikirden daha çok insanlara önem veriyoruz, yani fikir girişimin bizce %1’li bir kısmını oluşturuyor. Tüm bu paragraf girişimcilerin yaratıcı ve yenilikçi olmayacakları anlamına gelmiyor. Önümüzdeki yıllarda bu topraklarda dünyaya teknoloji satacak daha çok internet, yazılım firması çıkacağına inanıyoruz. Sadece işin başındayız, pazarımız gelişme sürecinde. Silikon vadisindeki projelerle buradaki girişimcileri kıyaslamak bugün için yanlış olabilir. Daha çok çalışmaya ihityacımız var.

8. Tüm başvuranlarla görüşme yapıyor musunuz?
Maalesef tüm başvuranları görüşmeye çağıramıyoruz. Sadece yüz yüze görüşmeye çağıracağımız adaylarla iletişim kurabiliyoruz.

9. Niçin herkesi görüşmeye çağırmıyorsunuz?
Etohum’da yardımcı olabileceğimiz adayları seçmeye çalışıyoruz. Bu sebeple başvuru formunu düzgün şekilde doldurmanız ve kendinizi açıklıkla ifade edebilmeniz çok önemli. Bunun yanı sıra girişimcilerin bir kısmı etohum toplantılarında kısa sürede ön plana çıkartabilmektedirler. Girişimcileri sosyal ortamlarda bulunmaya davet ediyoruz. Unutmayın etohum bir yarışma değil, fikirleri değil doğru insanları bulmaya çalışıyoruz.

10. Kendi internet şirketimi kurmak istiyorum ne yapmam lazım?
Bu sorunun cevabı oldukça uzun. Başlangınç olarak önerimiz Guy Kawasaki’nin “Girişimcinin El Kitabı” kitabını okumanız

11. Girişimcilik Kampına katılmam için ne yapmalıyım?
Uzun süre girişimcilik kampına etohum’a seçilen internet girişimcileri davet edilmektedir. Bunun yanı sıra 2009 – 2010 döneminde hafta sonları 1 günlük girişimcilik kampları düzenlecektir. Bu kampları takip edebilmek için etohum gruplarına üye olabilirsiniz.

12. İnternet girişimcileri için olan eğitimi ayrı olarak alamaz mıyım?
Etohum bir eğitim kurumu değildir. Seçilen girişimcilere danışmanlık vermektedir. Dolayısla etohum’dan eğitim satın almanız maalesef mümkün değildir.

13. Kendi şirketim var bununla katılabilir miyim?
Kendi şirketiniz olabilir, yeni kuruyor olabilirsiniz veya fikir aşamasında bile olabilirsiniz. İstediğiniz süreçte başvuru yapabilirsiniz.

14. Tek başıma değil bir ekip olarak katılmak istiyoruz ne yapmalıyız?
Sorun yok, isterseniz tek başınıza isterseni ekip olarak katılabilirsiniz.

15. Bilgisayar programlama bilmiyorum, yine de katılabilir miyim?
Bir çok internet şirketinin kurucusu bilgisayar programcısı değil merak etmeyin. Teknolojiden anlıyor olmanız bu sektöre yakın olmanız yeterli. Sonuçta bir şirket kuracaksınız bunun için yeterli yönetim yetilerine sahip olmanız daha çok avantaj sağlayabilir, ancak unutmayın belki yazılımcı olmanız beklenmeyecek ama internet sektöründe iş yapacaksanız bir bu konuda bilgi sahibi olmanız gerekmektedir.

16. etohum’a katılmak için bir internet fikrim olması gerekiyor mu?
Evet yazılım, oyun, internet ve diğer teknolojiler konusunda bir fikriniz varsa etohum’a katılabilirsiniz.

17. Toplantılarınıza nasıl katılabilirim, bu toplantılar ücretli mi?
Tüm kafe toplantılarımız, üniversitelerde düzenlediğimiz panel ve konferanslar ücretsizdir. Bu toplantıları etohum.com’dan ve Etohum gruplarından takip edebilirsiniz.

Diğer cevaplanma sırasına girmiş sorular

18. İş planı hazırlamayı bilmiyorum ne yapmalıyım?
19. İnternet konusunda bilgilerimi geliştirmek istiyorum hangi kaynakları önerirsiniz?
20. Ben üniversiteyi bitirdim şu anda çalışıyorum katılabilir miyim?
21. Halen üniversitede okuyorum etohum’a katılabilir miyim?
22. Bizim kuruduğumuz bir internet projemiz var eğitime katılmadan iş planımızı sermayedarlara sunabilir miyiz?
23. Bir Etohum projesine sponsor olmak istiyoruz ne yapmalıyız?
24. Etohum projesine başvuran iş planlarını dinlemek, ekiplerle tanışmak istiyoruz ne yapmalıyız?
25. Etohum’a başvuran özgeçmişlere ulaşıp bu gençlerle iletişime geçmek için ne yapabiliriz?
26. Biz de şirket olarak bu eğitimi almak istiyoruz ne yapmalıyız?
27. Etohum toplantılarında konuşmacı olmak istiyoruz.
28. Etohum toplantılarına dinleyici olarak katılmak istiyoruz ne yapmalıyız?
29. İş planlarımızı sunduktan sonra ne olacak? Şirketler projemizi beğenirlerse ne olacak?
30. Etohum bizi nasıl destekleyecek? Eğitimden sonra iş planlarımızı nasıl hazırlayacağız?
31. Etohum’a nasıl başvurabilirim?
32. Etohum’a başvuru kriterleri nelerdir? Kimler başvurabilir?
33. Etohum’a katılanlara ne desteği veriyorsunuz?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir