Etohum Akinon Incubation Center

Incubation Center Kavramı

Incubation Center kavramı başarılı şirketleri ortaya çıkarmak için, işin başında olan girişimcilere destek olacak kaynak ve hizmetleri sağlamak üzere Amerika ve Avrupa’da uzun yıllardır uygulanan bir programdır. Incubation Center kurucuları bu merkeze seçtikleri startup’lara iş çevresi, uygun eğitim programları, fiziksel ortam, internet erişim imkanı, yönetim ve pazarlama konularında destek vererek girişimcilerin iş hayatında hızlı giriş yapmalarında yardımcı olmaktadırlar. Yapılan araştırmalara göre Incubation Center programlarından çıkan şirketlerin %87’si sektör içinde yer edinmekte ve rekabete katılmaktadırlar. Merkezin kullanım metodları ilgili olduğu sektöre göre farklılık göstermekle beraber erken aşamadaki şirketlerin veya fikir sahibi girişimcilerin büyümesinde etkin rol oynadığı görülmüştür.

Etohum Akinon Incubation Center

Gelişmiş sermaye piyasaları olan Amerika ve Avrupa’daki ülkelerde yıllardır uygulanmakta olan Incubation Center programının Türkiye’de özel sektör tarafından gerçekleştirilmesi Akinon’nun desteğiyle etohum’la beraber gerçekleştirilecektir. Bu merkezde yeni başarılı Internet şirketlerinin ortaya çıkması için gerekli kaynak ve hizmetlerin verilmesi planlanmaktadır. 2009 Kasım ayında hizmete girecek Incubation Center ülkemizde teknoparkların dışında özel sektör girişimi olarak yerini alacaktır.

Etohum ve EAIC Nasıl Çalışıyor?

Ağustos ayından Mayıs ayına kadar gerçekleşen bu süreç her yıl tekrarlanır. Bu süreçte ilk olarak başvurular alınır. Başvuru süresi Aralık ayında sona erer ve yapılan değerlendirmeler sonucunda yatırım yapmak üzere seçilen 15 internet şirketi/girişimi ocak ayının sonunda açıklanır. Mayıs ayına kadar olan sürede ise girişimcilere hız kazandıracak çalışmalar yapılır.

2009 – 2010 döneminde seçilen 8 internet girişimi etohum Kuluçka Merkezi’nde (etohum akinon incubation center – EAIC) yer alabilecektir. EIC’nin kuruluş amacı, iş hayatına yeni başlayan internet şirketlerine kuruluş aşamalarında hazır bir ortam sağlamak ve süreci hızlandırmaktır. EAIC’de yer alan girişimcilere ofis ortamı sağlanacak ve danışmanlık verilecektir.

EAIC’ye kabul edilecek şirketler ise etohum’un değerlendirme süreci sonunda belli olacaktır. EAIC’ye kabul edilmeden önce girişimciler projelerini 10 dakikalık bir sunumla EAIC yönetimine anlatacaklardır. Kabul edilecek girişimcilerle 3 aylık EAIC sözleşmeleri imzalanacaktır. 3 aylık performans hedeflerini Yönetim Kuruluna bildiren girişimciler EAIC’de çalışmalarına başlayacak ve burada geçirecekleri sürenin sonunda gerçekleştirilecek performans toplantısında etohum Danışma Kurulu’na sunum yapacaklardır. Tecrübeli internet girişimcilerinden oluşan EAIC Danışma Kurulu tarafından yüksek performanslı olarak nitelendirilen girişimciler ise EAIC’de kalmaya devam edebileceklerdir. Girişimcilerin EAIC’de kalma süresi en fazla 2 yıl ile sınırlıdır.

EAIC’de kaldıkları süreç içinde girişimcilere koçluk ve danışmanlık hizmetleri sunulacak ve düzenlenen seminer, panel ve eğitimlerle bu kişiler desteklenecektir. EAIC’de kalacak olan girişimcilerin ofis kira ve diğer maliyetleri saydamlıkla girişimcilerle paylaşılacak başarılı şirketler haline geldiklerinde bu giderler EAIC’ye geri ödenecektir. Aylık giderler girişimcilere açık bir şekilde gösterilecek ve onlardan gelir-gider tablolarını tutmaları beklenecektir.

Girişimcilerin beklenen performans seviyesine ulaşamamaları veya beklenmedik durumlarla karşılaşılması durumunda da söz konusu kişilerin EAIC’den ayrılmaları gerekmektedir. Ancak böyle bir durumda etohum, bu girişimcilere dışarıdan destek vermeye devam edebilecektir.

Bunların yanı sıra, EAIC’ye seçilen girişimcilerle, performans durumlarına bağlı olarak, karşılıklı anlaşma yapılabilecek ve ortaklık sözleşmeleri imzalanabilecektir. Ortaklıklar azınlık payında olmakla beraber ortaklık oranları her bir girişim için farklılık gösterebilecektir.

Danışma kurulu

EAIC ’de yer alan internet şirketlerine yol göstermek ve başarılarını hızlandırmak için Türkiye’de internet sektöründe tecrübeli girişimcilerden oluşan bir danışma kurulu kurulacaktır. Danışma kurulu her üç ayda bir toplanarak EAIC’de olan startup’ların hedef – gerçekleştirme toplantılarında yer alacak ve girişimcileri değerlendirip, yol göstereceklerdir. Bunun yanı sıra danışma kurulu periyodik olarak şirketlere danışmanlık faaliyetinde bulunabilecektir.

Yönetim kurulu

Etohum Akinon Incubation Center ’in yönetiminden sorumlu yönetim, şirketlerin idari olarak merkeze yerleşmelerinden, başarılı olarak buradan ayrılmalarına kadar olan süreci yönetecektir. EAIC yönetim kurulu şirketlerin performans değerlendirmelerini, EAIC içinde kalıp kalmaları gibi hayati kararlar alacaklardır. Etohum Incubation Center’in yönetim kurulunda Akinon’u temsilen Sina Afra, Goril AŞ’yi temsilen Burak Büyükdemir ve işbirliği yapan firmayı temsilen bir yönetici yer alacaktır.

Akinon kimdir?

2002 yılında Tolga Tatari tarafından web tabanlı uygulama tasarlamak ve geliştirmek için kurulan Akinon, bu güne kadar web portallarından IPTV yazılımlarına, mobil uygulamalardan e-ticaret platformlarına kadar çok farklı alanlarda 200’den fazla proje geliştirmiş ve müşterilerine hizmet vermiştir. Akinon, güçlü yazılım ekibi ve özgür yazılım platformuna verdiği destek ile sektör içerisinde farklılaşmış ve kendi alanında en çok tercih edilen firmalardan biri olmuştur. 2008 yılında Ahmet Sarı ve Sina Afra’nın katılması ile vizyonunu geliştiren Akinon kendi yatırımlarına ağırlık vererek 2009 yılının en çok ses getiren e-ticaret sitelerinden biri olan Markafoni‘yi hayata geçirmiş, Türkiye’de 30 yaş altı gençlere yönelik servis veren ilk kariyer sitesi olan Kariyergenc.com‘un yatırımcısı olmuştur.

5 Responses

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir